• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

AKSAMITNY KREM POMIDOROWY Z MINI PULPECIKAMI Z INDYKA

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki na krem:

  • 1,5 kg pomidorów San Marzano Mutti
  • 1 biała cebula
  • ½ l warzywnego rosołu
  • 10 listków bazylii, 2 lub 3 gałązki tymianku, 2 lub 3 gałązki pietruszki
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine

Składniki na pulpeciki (12 sztuk):

  • 150 g mięsa mielonego z indyka
  • 40 g mortadeli (lub prosciutto cotto)
  • 1 średnie jajko
  • 2 łyżki startego Grana Padano DOP
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine

Do serwowania:

  • ser Ricotta Galbani
  • grzanki

Sposób przygotowania pulpetów:

Do miski wrzucamy mielone mięso, zmieloną mortadellę, jajko, ser, sól, pieprz i wyrabiamy rękami do otrzymania jednorodnej masy. Formujemy pulpeciki i układamy na oprószonym mąką blacie. Gotujemy je przez 15 minut na nieprzywierającej patelni na dużym ogniu i odrobiną oliwy. Jeśli wolicie, można przygotować pulpeciki na patelni: po uformowaniu pulpecików wrzucamy je na patelnię z oliwą, przez 15 minut na żywym ogniu bez przykrywki, pamiętając, żeby obracać. Inny sposób – smażone, jak wyżej, formujemy pulpeciki, łyżką wkładamy po jednym do mąki, aby je obtoczyć, następnie obtrząsamy z nadmiaru i smażymy w oleju.

Sposób przygotowania kremu:

Podgrzewamy oliwę w rondelku z posiekaną cebulą, dusimy ją i kiedy będzie już rumiana, dodajemy pomidory San Marzano Mutti, doprawiając solą i pieprzem. Dolewamy wywar warzywny i dalej gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut. Dodajemy bazylię, tymianek, natkę pietruszki i miksujemy, do otrzymania gładkiego kremu.

Kompozycja dania:

Wlewamy ciepły krem do głębokiego talerza, dodajemy łyżkę ricotty po środku, wokół klopsiki i potem układamy listki ziół – wykańczamy odrobiną oliwy.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra