• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

AMERYKAŃSKIE CIASTO Z ZIEMNIAKÓW NA SŁODKO

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki 00
  • 125 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka jajek
  • szczypta soli
  • skórka z 1 cytryny

Składniki na farsz:

  • 700 g słodkich ziemniaków
  • 2 jajka
  • 50 g cukru trzcinowego
  • skórka i sok z pomarańczy
  • ½ łyżeczka cynamonu
  • szczypta ugniecionych w moździerzu goździków
  • 200 ml śmietany
  • gałka muszkatołowa
  • 10 g kakao w proszku
  • 100 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE

Ciasto

Do miski robota kuchennego przesiewamy mąkę, dodajemy sól, pokrojone w kostkę zimne masło. Wyrabiamy do momentu uzyskania sypkiej konsystencji. Dodajemy cukier i skórkę z cytryny. Kontynuujemy wyrabiane. Dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy do otrzymania jednolitego i elastycznego ciasta. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i przekładamy do lodówki na pół godziny.

Farsz

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie przez ok 15-20 min, aż staną się miękkie.

Odcedzamy je i przeciskamy przez praskę. Ugniecione ziemniaki mieszamy w misce z gałką muszkatołową, skórką z pomarańczy, szczyptą ugniecionych w moździerzu goździków i cynamonem. Mieszamy. Dodajemy kakao, cukier trzcinowy, jajka, śmietanę, mieszamy, a na koniec dodajemy sok z pomarańczy.

Natłuszczamy formę do pieczenia o średnicy 26 cm, oprószamy ją mąką. Z lodówki wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na oprószonym mąką blacie na grubość ok 1cm, tak aby przełożone do formy zakrywało również boki. Ciasto przekładamy do formy, formujemy boki i lekko uciskamy je opuszkami palców. Na wierzch wykładamy farsz i rozprowadzamy je za pomocą szpatułki.

Ciasto pieczemy w nagrzanym do 170 st C piekarniku przez ok 1 godzinę.

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą ofertą warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Udostępnij
Przypnij1
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij1
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra