PRZYGOTOWANIE
Ciasto
Do miski robota kuchennego przesiewamy mąkę, dodajemy sól, pokrojone w kostkę zimne masło. Wyrabiamy do momentu uzyskania sypkiej konsystencji. Dodajemy cukier i skórkę z cytryny. Kontynuujemy wyrabiane. Dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy do otrzymania jednolitego i elastycznego ciasta. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i przekładamy do lodówki na pół godziny.
Farsz
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie przez ok 15-20 min, aż staną się miękkie.
Odcedzamy je i przeciskamy przez praskę. Ugniecione ziemniaki mieszamy w misce z gałką muszkatołową, skórką z pomarańczy, szczyptą ugniecionych w moździerzu goździków i cynamonem. Mieszamy. Dodajemy kakao, cukier trzcinowy, jajka, śmietanę, mieszamy, a na koniec dodajemy sok z pomarańczy.
Natłuszczamy formę do pieczenia o średnicy 26 cm, oprószamy ją mąką. Z lodówki wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na oprószonym mąką blacie na grubość ok 1cm, tak aby przełożone do formy zakrywało również boki. Ciasto przekładamy do formy, formujemy boki i lekko uciskamy je opuszkami palców. Na wierzch wykładamy farsz i rozprowadzamy je za pomocą szpatułki.
Ciasto pieczemy w nagrzanym do 170 st C piekarniku przez ok 1 godzinę.