• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

ANGIELSKI KREM Z ZIEMNIAKÓW, GRUSZKI, GRZYBÓW I PASTERNAKU

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 35 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 400g korzeni pasternaku
  • 2 gruszki Abbate
  • 50g whisky
  • 3 średnie ziemniaki
  • 50 g suszonych grzybów, namoczonych przez 2h w ciepłej wodzie
  • łyżeczka masła
  • 100g tartego sera Cheddar
  • sól i czarny pieprz
  • wywar warzywny
  • oliwa z oliwek extra vergine

PRZYGOTOWANIE

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy oliwę i obrane i pokrojone w kostkę korzenie pasternaku i ziemniaki.

Podsmażamy je na średnim ogniu przez ok 20 min. Dodajemy odrobinę wywaru warzywnego tak aby warzywa nie przywarły do dna patelni ale były ciągle wilgotne. Namoczone w ciepłej wodzie grzyby odsączamy i drobno kroimy. Dodajemy je wraz z wodą, w której się moczyły na patelnię.

Dokładnie mieszamy i kontynuujemy gotowanie przez kolejne kilka minut. Następnie przekładamy zawartość patelni do blendera. Dodajemy wywar warzywny i blendujemy do otrzymania jednolitej, gęstej konsystencji.

Gruszki obieramy i kroimy w kostkę wielkości 2 cm. Podsmażamy je na patelni z masłem, solą i pieprzem. Dodajemy whisky.

Krem wlewamy do brytfanki i wkładamy do nagrzanego piekarnika na funkcję grill na 2 min.

Na wierzch wykładamy karmelizowane gruszki i tarty ser.

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą ofertą warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra