PRZYGOTOWANIE
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy oliwę i obrane i pokrojone w kostkę korzenie pasternaku i ziemniaki.
Podsmażamy je na średnim ogniu przez ok 20 min. Dodajemy odrobinę wywaru warzywnego tak aby warzywa nie przywarły do dna patelni ale były ciągle wilgotne. Namoczone w ciepłej wodzie grzyby odsączamy i drobno kroimy. Dodajemy je wraz z wodą, w której się moczyły na patelnię.
Dokładnie mieszamy i kontynuujemy gotowanie przez kolejne kilka minut. Następnie przekładamy zawartość patelni do blendera. Dodajemy wywar warzywny i blendujemy do otrzymania jednolitej, gęstej konsystencji.
Gruszki obieramy i kroimy w kostkę wielkości 2 cm. Podsmażamy je na patelni z masłem, solą i pieprzem. Dodajemy whisky.
Krem wlewamy do brytfanki i wkładamy do nagrzanego piekarnika na funkcję grill na 2 min.
Na wierzch wykładamy karmelizowane gruszki i tarty ser.