PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
Formę na babki smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
Do miski 2-3 razy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól.
W oddzielnej miseczce mieszamy obrane banany, wanilię, śmietanę, mleko i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
W robocie kuchennym, za pomocą mieszadła (w kształcie litery D) mieszamy masło, cukry. Następnie dodajemy po jednym jajku i wyrabiamy do uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól, masę bananową, łyżkę rumu i mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy krojoną w kostkę czekoladę. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 50-60 min dopóki nie zbrązowieje i dopóki wetknięty w ciasto drewniany patyczek będzie czysty.
Studzimy ciasto przez 20 min, wyjmujemy z foremki i serwujemy posypane cukrem pudrem.