• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Angielskie ciasto waniliowe z bananem w gorzkiej czekoladzie

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 400 g mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 dojrzałych bananów
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 100 g mleka
  • 150 g masła (w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru + 170 g cukier brązowy
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • łyżka rumu
  • 150 g gorzkiej czekolady (pokrojonej)

Dodatkowo

  • masło i mąka do przygotowania formy do pieczenia
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.

Formę na babki smarujemy masłem i obsypujemy mąką.

Do miski 2-3 razy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól.

W oddzielnej miseczce mieszamy obrane banany, wanilię, śmietanę, mleko i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

W robocie kuchennym, za pomocą mieszadła (w kształcie litery D) mieszamy masło, cukry. Następnie dodajemy po jednym jajku i wyrabiamy do uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól, masę bananową, łyżkę rumu i mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy krojoną w kostkę czekoladę. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 50-60 min dopóki nie zbrązowieje i dopóki wetknięty w ciasto drewniany patyczek będzie czysty.

Studzimy ciasto przez 20 min, wyjmujemy z foremki i serwujemy posypane cukrem pudrem.

 

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą ofertą warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra