• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
ANTRYKOT BEZ KOŚCI Z TALARKAMI ZIEMNIACZANYMI

ANTRYKOT BEZ KOŚCI Z TALARKAMI ZIEMNIACZANYMI

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 4 steki z antrykotu bez kości
  • 1 łyżka masła klarowanego

Ziemniaki:

  • 2 duże ziemniaki
  • olej do smażenia
  • sól

Składniki na sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta suszonego chili
  • ½ soku z limonki
  • kilka liści kolendry
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól

ANTRYKOT BEZ KOŚCI Z TALARKAMI ZIEMNIACZANYMI

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Przekładamy je na 20 min do miski z wodą i solą  dzięki czemu wytrąci się skrobia. Odcedzamy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie podsmażamy je na oleju.

Sos

W misce mieszamy przeciśnięty przez praskę czosnek z tartym imbirem, miodem, chili, sokiem z limonki, kolendrą, oliwą z oliwek extra vergine i solą, do otrzymania jednolitej, kremowej konsystencji.

Steki

Mięso wyjmujemy z lodówki i czekamy, aż osiągnie temperaturę pokojową.

Na patelni  rozgrzewamy masło i smażymy steki przez 2 min z każdej strony, a następnie tyle czasu ile chcemy, w zależności od tego jaki poziom wysmażenia najbardziej lubimy. Następnie przekładamy na talerz i odczekujemy 3-5 min przed krojeniem i podaniem.

Ważne jest, aby przed podaniem mięso odpoczęło.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra