ANTRYKOT SOUS-VIDE Z ZIEMNIAKAMI I TABASCO® CHIPOTLE PEPPER
PRZYGOTOWANIE
Umieszczamy steki w plastikowych torebkach na sous vide z odrobiną oliwy z oliwek, ziołami, czarnym pieprzem (bez soli) i gotujemy metodą sous vide z sosem w 52 stopniach przez 16 godzin, następnie schładzamy w kąpieli lodowej i wkładamy do lodówki. Gotujemy ziemniaki ze skórą w osolonej wodzie, aż będzie al dente, odcedzamy, kroimy na pół podłużnie, pozwalamy mu nieco ostygnąć. Stek wyciągamy z lodówki na 2 godziny przed smażenie.
Na jednej patelni umieszczamy gałkę klarowanego masła i posypujemy ją grubą solą, pieprzem oraz skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek, podgrzewamy i karmelizujemy nasz stek – 1 minutę z każdej strony, co prawda są już ugotowane, ale chcemy tym sposobem stworzyć ładną i smaczną skórkę, podgrzane zostawiamy do odpoczynku około 5 do 10 minut przed podaniem.
Na innej patelni rozpuszczamy resztę klarownego masła, rozpuszczamy je i wrzucamy przekrojone ziemniaki – miąższem do dołu. Przysmażamy, aż będą miały delikatną skorupkę. Dodajemy kilka łyżek TABASCO® Chipotle Pepper Sauce i podajemy ze stekiem oprószonym posiekaną natką pietruszki.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.