• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
ANTRYKOT SOUS-VIDE Z ZIEMNIAKAMI I TABASCO® CHIPOTLE PEPPER

ANTRYKOT SOUS-VIDE Z ZIEMNIAKAMI I TABASCO® CHIPOTLE PEPPER

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1 dn

poziom trudniości: średni

Składniki:

  • 4 x 200g antrykotu o pokojowej temperaturze
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • świeże zioła: szałwia, bazylia, tymianek, rozmaryn, pietruszka
  • 4 ząbki czosnku
  • sos TABASCO® Chipotle Pepper
  • 150 g masła klarowanego
  • 2 kg młodych ziemniaków
  • 50 g świeżej pietruszki
  • gruba sól morska

ANTRYKOT SOUS-VIDE Z ZIEMNIAKAMI I TABASCO® CHIPOTLE PEPPER

PRZYGOTOWANIE

Umieszczamy steki w plastikowych torebkach na sous vide z odrobiną oliwy z oliwek, ziołami, czarnym pieprzem (bez soli) i gotujemy metodą sous vide z sosem w 52 stopniach przez 16 godzin, następnie schładzamy w kąpieli lodowej i wkładamy do lodówki. Gotujemy ziemniaki ze skórą w osolonej wodzie, aż będzie al dente, odcedzamy, kroimy na pół podłużnie, pozwalamy mu nieco ostygnąć. Stek wyciągamy z lodówki na 2 godziny przed smażenie.

Na jednej patelni umieszczamy gałkę klarowanego masła i posypujemy ją grubą solą, pieprzem oraz skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek, podgrzewamy i karmelizujemy nasz stek – 1 minutę z każdej strony, co prawda są już ugotowane, ale chcemy tym sposobem stworzyć ładną i smaczną skórkę, podgrzane zostawiamy do odpoczynku około 5 do 10 minut przed podaniem. 

Na innej patelni rozpuszczamy resztę klarownego masła, rozpuszczamy je i wrzucamy przekrojone ziemniaki – miąższem do dołu. Przysmażamy, aż będą miały delikatną skorupkę. Dodajemy kilka łyżek TABASCO® Chipotle Pepper Sauce i podajemy ze stekiem oprószonym posiekaną natką pietruszki.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra