ANTRYKOT Z SAŁATKĄ Z KOLOROWYCH BURAKÓW
PRZYGOTOWANIE
Buraki
Buraki owijamy folią aluminiową i pierzemy w nagrzanym do 200 st C piekarniku do momentu, aż będą miękkie. Studzimy, zdejmujemy folię i obieramy ze skóry.
Wystudzone buraki kroimy w kostkę i wykładamy na płaski talerz. Doprawiamy solą, pieprzem, oliwą, rozdrobnionym serem feta, liśćmi tymianku i chrzanem. Całość skrapiamy redukcją z octu balsamicznego i oprószamy prażonymi orzechami.
Redukcja z sosu balsamicznego
W garnku na lekkim ogniu gotujemy ocet balsamiczny. Dodajemy miód, mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy zioła i kontynuujemy gotowanie redukując ocet o połowę na średnim ogniu przez ok 15-20 min. Należy uważać, aby sos nie zredukował zbyt mocno.
Efekt glazury otrzymamy dopiero gdy sos ostygnie.
Przestudzony sos należy przefiltrować przez sitko.
Stek
Steki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy przez 1 min z każdej strony. Następnie zmniejszamy ogień i kontynuujemy smażenie przez 2-3 min. Usmażone steki odkładamy do odpoczęcia.
Przed podaniem steki kroimy w plastry i podajemy z sałatką z buraków.
Najlepsze Steki kupicie TUTAJ!
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ