• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
ANTRYKOT Z SAŁATKĄ Z KOLOROWYCH BURAKÓW

ANTRYKOT Z SAŁATKĄ Z KOLOROWYCH BURAKÓW

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 4 steki z antrykotu

Składniki na sałatkę:

  • 8 średnich kolorowych buraków
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • 10 g chrzanu
  • garść prażonych orzechów
  • 1 gruszka williams
  • 200 g sera feta

Składniki na sos balsamiczny:

  • 500 g octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 goździki
  • 2 ziarna jałowca
  • 1 laska cynamonu

ANTRYKOT Z SAŁATKĄ Z KOLOROWYCH BURAKÓW

PRZYGOTOWANIE

Buraki

Buraki owijamy folią aluminiową i pierzemy w nagrzanym do 200 st C piekarniku do momentu, aż będą miękkie. Studzimy, zdejmujemy folię i obieramy ze skóry.

Wystudzone buraki kroimy w kostkę i wykładamy na płaski talerz. Doprawiamy solą, pieprzem, oliwą, rozdrobnionym serem feta, liśćmi tymianku i chrzanem. Całość skrapiamy redukcją z octu balsamicznego i oprószamy prażonymi orzechami.

Redukcja z sosu balsamicznego

W garnku na lekkim ogniu gotujemy ocet balsamiczny. Dodajemy miód, mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy zioła i kontynuujemy gotowanie redukując ocet o połowę na średnim ogniu przez ok 15-20 min. Należy uważać, aby sos nie zredukował zbyt mocno. 

Efekt glazury otrzymamy dopiero gdy sos ostygnie.

Przestudzony sos należy przefiltrować przez sitko.

Stek

Steki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy przez 1 min z każdej strony. Następnie zmniejszamy ogień i kontynuujemy smażenie przez 2-3 min. Usmażone steki odkładamy do odpoczęcia. 

Przed podaniem steki kroimy w plastry i podajemy z sałatką z buraków.

 

Najlepsze Steki kupicie TUTAJ!

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra