ANTRYKOT Z SOSEM NA BAZIE WHISKY PODANY Z ZASMAŻANĄ KAPUSTĄ Z GOŹDZIKAMI, IMBIREM I KUMINEM
PRZYGOTOWANIE
Kapustę oczyszczamy, odkrywamy liście pozbywając się twardych części. Następnie myjemy liście, osuszamy, kroimy w paski o wielkości ok 1 cm i przekładamy do miski z zimną wodą na ok 30 min.
W międzyczasie obieramy cebulę i czosnek, oczyszczamy korzeń selera i kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy przez kilka minut pokrojoną cebulę, czosnek i selera, ciągle mieszając. Dodajemy odsączone liście kapusty, pokrojone i obrane ze skóry pomidory, ocet, liście laurowe, imbir, goździki, kumin i łyżkę wody. Całość gotujemy pod przykryciem przez ok 40 min. Jak kapusta będzie wystarczająco miękka doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso
Zaczynamy od pokrojenia mięsa na odpowiednią grubość, chyba że kupiliśmy gotowe steki, to tylko je suszymy ręcznikiem papierowym. Przed smażeniem muszą osiągnąć temperaturę pokojową. Trzeba je wyjąć wcześniej z lodówki lub po zakupie wyłożyć na blat i nie mrozić.
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy steki przez 3 minuty z każdej strony, a potem tyle czasu, ile chcemy, w zależności od poziomu wysmażenia, jaki lubimy.
Po usmażeniu steki zdejmujemy z patelni i układamy je na talerzu i odczekujemy 3-5 minut przed krojeniem czy podawaniem.
Sos
Rozgrzewamy patelnię, na której smażyliśmy steki. Dodajemy whisky i redukujemy. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki możemy dodać łyżkę mąki kukurydzianej.