• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

ANTRYKOT Z SOSEM NA BAZIE WHISKY

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 50 min

poziom trudniości: łatwy

Mięso:

  • 4 steki z antrykotu
  • 2 łyżki masła klarowanego

Sos:

  • ½ kieliszka whisky
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

Dodatki:

  • 1 kg włoskiej kapusty
  • 1 korzeń selera
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka suszonych liści laurowych
  • 4-5 goździków
  • 1 łyżeczka ziaren kuminu
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 1 cebula
  • 250 g pomidorów
  • 3 łyżki octu
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól i pieprz

ANTRYKOT Z SOSEM NA BAZIE WHISKY PODANY Z ZASMAŻANĄ KAPUSTĄ Z GOŹDZIKAMI, IMBIREM I KUMINEM

PRZYGOTOWANIE

Kapustę oczyszczamy, odkrywamy liście pozbywając się twardych części. Następnie myjemy liście, osuszamy, kroimy w paski o wielkości ok 1 cm i przekładamy do miski z zimną wodą na ok 30 min.

W międzyczasie obieramy cebulę i czosnek, oczyszczamy korzeń selera i kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy przez kilka minut pokrojoną cebulę, czosnek i selera, ciągle mieszając. Dodajemy odsączone liście kapusty, pokrojone i obrane ze skóry pomidory, ocet, liście laurowe, imbir, goździki, kumin i łyżkę wody. Całość gotujemy pod przykryciem przez ok 40 min. Jak kapusta będzie wystarczająco miękka doprawiamy solą i pieprzem. 

Mięso

Zaczynamy od pokrojenia mięsa na odpowiednią grubość, chyba że kupiliśmy gotowe steki, to tylko je suszymy ręcznikiem papierowym. Przed smażeniem muszą osiągnąć temperaturę pokojową. Trzeba je wyjąć wcześniej z lodówki lub po zakupie wyłożyć na blat i nie mrozić.

Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy steki przez 3 minuty z każdej strony, a potem tyle czasu, ile chcemy, w zależności od poziomu wysmażenia, jaki lubimy.

Po usmażeniu steki zdejmujemy z patelni i układamy je na talerzu i odczekujemy 3-5 minut przed krojeniem czy podawaniem.

Sos

Rozgrzewamy patelnię, na której smażyliśmy steki. Dodajemy whisky i redukujemy. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki możemy dodać łyżkę mąki kukurydzianej. 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra