PRZYGOTOWANIE
Do miski przelewamy wodę, dodajemy drożdże i rozpuszczamy. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Dodajemy oliwę, a na koniec sól. Powstałą masę przekładamy na oprószoną mąką stolnice i przez 10 min wyrabiamy ręką, do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1-1,5 h.
W międzyczasie przyrządzamy nadzienie. Mozzarellę kroimy w małe kawałeczki, przekładamy na papier kuchenny, żeby odsączyć nadmiar płynu. Z kiełbasy zdejmujemy skórę i wyjmujemy środek. Podsmażamy go na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, oregano i świeżo mielonym pieprzem.
Ciasto dzielimy na 16 części i formujemy małe kuleczki. Przykrywamy ściereczką i dajemy im odpocząć przez 10 min. Następnie rozwałkowujemy je na małe placuszki o średnicy 8-10 cm. Na środek każdego placka kładziemy odrobinę nadzienia, dodajemy łyżkę pulpy pomidorowej, sól, pieprz, 2 liście bazylii i kilka kostek mozzarelli. Zamykamy i naciskamy na wierzch widelcem formując krateczki.
Przekładamy na blat z papierem do pieczenia i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na kolejne 20 min.
Pieczemy w nagrzanym do 190 st C piekarniku z termoobiegiem przez ok 20 min.
Przed serwowaniem skrapiamy oliwą.
Serwujemy na ciepło.