• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Apulijskie panzerotto z pomidorami, serem mozzarella i świeżą kiełbaską

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 7 g suchych drożdży
  • 12 g soli
  • 40 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 270 g wody
  • 500 g mąki + do oprószenia stolnicy

Nadzienie:

  • łyżka świeżego oregano
  • 300 g pulpy pomidorowej Mutti
  • 250 g sera mozzarella
  • 300 g świeżej surowej kiełbasy
  • gałązka bazylii

PRZYGOTOWANIE

Do miski przelewamy wodę, dodajemy drożdże i rozpuszczamy. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Dodajemy oliwę, a na koniec sól. Powstałą masę przekładamy na oprószoną mąką stolnice i przez 10 min wyrabiamy ręką, do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1-1,5 h.

W międzyczasie przyrządzamy nadzienie. Mozzarellę kroimy w małe kawałeczki, przekładamy na papier kuchenny, żeby odsączyć nadmiar płynu. Z kiełbasy zdejmujemy skórę i wyjmujemy środek. Podsmażamy go na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, oregano i świeżo mielonym pieprzem.

Ciasto dzielimy na 16 części i formujemy małe kuleczki. Przykrywamy ściereczką i dajemy im odpocząć przez 10 min. Następnie rozwałkowujemy je na małe placuszki o średnicy 8-10 cm. Na środek każdego placka kładziemy odrobinę nadzienia, dodajemy łyżkę pulpy pomidorowej, sól, pieprz, 2 liście bazylii i kilka kostek mozzarelli. Zamykamy i naciskamy na wierzch widelcem formując krateczki.

Przekładamy na blat z papierem do pieczenia i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na kolejne 20 min.

Pieczemy w nagrzanym do 190 st C piekarniku z termoobiegiem przez ok 20 min.

Przed serwowaniem skrapiamy oliwą.

Serwujemy na ciepło.

 

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą ofertą warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra