• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

ARANCINI, CZYLI SMAŻONE KULKI Z RYŻU RISO GALLO ARBORIO Z RAGOUT RYBNYM

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 500 g ryżu arborio Riso Gallo
  • 200 g mrożonego groszku
  • 2 l wywaru warzywnego
  • marchewka
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 100 g Parmigiano Reggiano DOP
  • 1 mozZarella
  • kieliszek białego wina wytrawnego
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej ryżowy Monini

Składniki ragout rybne:

  • po 150 g: kalamarów, ośmiorniczek i krewetek
  • 80 g dorsza
  • 350 g passaty pomidorowej
  • po 1 sztuce: cebula, marchewka i łodyga selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 60 ml białego wina
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól

Sposób przygotowania arancini:

Drobno kroimy łodygę selera, czosnek, cebulę i marchewkę. Na bardzo małym ogniu na patelni dusimy z oliwą pokrojone warzywa. Dodajemy cały ryż i prażymy wszystko 2 minuty. W tym momencie dodajemy wino i czekamy aż odparuje – ok. 2 minuty. Powoli dodajemy gorący wywar i doprowadzamy do zagotowania ryżu. Kiedy wszystko się wchłonie, odstawiamy z ognia i dodajemy Parmigiano Reggiano, dodajemy ragout rybne* i mieszamy. Rozkładamy na płaski blat i czekamy aż ostygnie.

Formujemy kulki wielkości piłki golfowej a wewnątrz każdej wkładamy małą kosteczkę mozzarelli i kilka groszków – 2,3 szt. Wstawiamy kulki do lodówki, przykryte folią. Po 30 minutach wyciągamy, moczymy w ubitych jajach, obtaczamy w bułce tartej i smażymy w głębokim tłuszczu – oleju ryżowym w 160 st. aż nabiorą złotego koloru. Wyjmujemy na papier kuchenny, przekładamy na talerze i solimy.

* Sposób przygotowania ragout:

Oczyszczamy rybę i owoce morza. Wkładamy na patelnię z marchewką, łodygą selera i pół cebuli. Dodajemy dużo wody i gotujemy przez około godzinę; obieramy czosnek a przedtem wyjmujemy z niego kiełki. Myjemy, osuszamy łodyżki pietruszki. Pozostałą połowę cebuli siekamy razem z ząbkami czosnku i pietruszką. Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia i podsmażamy posiekaną cebulę przez kilka minut.

Dodajemy kalmary, krewetki i ośmiorniczki pokrojone na małe kawałki. Gotujemy kilka minut i dodajemy wino. Kontynuujemy gotowanie przez ok. 20 minut. Dodajemy sos pomidorowy i gotujemy przez kolejne 30 minut. W razie potrzeby dodajemy chochlę płynu z gotowania owoców morza. Sos nie powinien być za gęsty. Dodajemy krewetki i filet z dorsza pokrojone na małe kawałki. Gotujemy przez 7-8 minut.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra