• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
AROMATYCZNA TARTA POMIDOROWA

AROMATYCZNA TARTA POMIDOROWA

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • Rolka ciasta brise
  • 800 g pomidorów Datterini Mutti
  • 60 g sera Grana Padano DOP
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

AROMATYCZNA TARTA POMIDOROWA

PRZYGOTOWANIE

Pora pociętego w julienne (zapałki)  rumienimy na nieprzywierającej patelni. Smarujemy 26 – centymetrową nieprzywierającą formę do pieczenia  oliwą, posypujemy cukrem i stawiamy na ogniu; czekamy aż cukier zacznie się karmelizować.

Wykładamy formę pomidorami Datterini Mutti pokrojonymi w połówki, ale uwaga – miąższem do dna. Dodajemy pory posiekane w julienne i posiekany czosnek, posypujemy wszystko mieszaniną tymianku, papryki i Grana Padano. Kroimy brisé w nieco większym kształcie niż blaszka i nakłuwamy delikatnie widelcem. Przykrywamy pomidory, wyściełając krawędzie ciasta jako osłonę, aby były owinięte; pieczemy w gorącym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut lub do momentu, aż nasze ciasto będzie złociste. Poczekamy teraz 5 minut, następnie odwracamy tartę na większy talerz, aby zebrać zrumienioną część. Dodajemy łyżką pomidory na wierzch, studzimy i dekorujemy świeżym tymiankiem.

 

 

 

 

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra