AROMATYCZNA TARTA POMIDOROWA
PRZYGOTOWANIE
Pora pociętego w julienne (zapałki) rumienimy na nieprzywierającej patelni. Smarujemy 26 – centymetrową nieprzywierającą formę do pieczenia oliwą, posypujemy cukrem i stawiamy na ogniu; czekamy aż cukier zacznie się karmelizować.
Wykładamy formę pomidorami Datterini Mutti pokrojonymi w połówki, ale uwaga – miąższem do dna. Dodajemy pory posiekane w julienne i posiekany czosnek, posypujemy wszystko mieszaniną tymianku, papryki i Grana Padano. Kroimy brisé w nieco większym kształcie niż blaszka i nakłuwamy delikatnie widelcem. Przykrywamy pomidory, wyściełając krawędzie ciasta jako osłonę, aby były owinięte; pieczemy w gorącym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut lub do momentu, aż nasze ciasto będzie złociste. Poczekamy teraz 5 minut, następnie odwracamy tartę na większy talerz, aby zebrać zrumienioną część. Dodajemy łyżką pomidory na wierzch, studzimy i dekorujemy świeżym tymiankiem.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.