Papryki oczyszczamy i kroimy na kawałki. Pomidory obieramy i tniemy na kawałki.
Oliwę z oliwek rozgrzewamy na patelni i smażymy czosnek, aż będzie przyrumieniony, dodajemy kurczaka i smażymy aż będzie złocisty, doprawiamy solą, pieprzem i zalewamy winem. Gdy alkohol odparuje, dodajemy do kurczaka pomidory i paprykę i gotujemy ok. 45-50 minut i serwujemy ze świeżym oregano i majerankiem.
Aromatyczny kurczak z patelni z sosem pomidorowym i kolorową papryką
czas wykonania: 60 min
poziom trudniości: łatwy
Składniki
- 1 kurczak ok. 1 kg
- 4 papryki (czerwona i żółta)
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek Monini Classico
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- 4-5 dużych pomidorów (na sos)
- świeże oregano i majeranek
- sól i pieprz