• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Ascolana’s Olives z regionu Marche wypełniona mięsem i smażona w bułce tartej

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 50 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 500 g dużych zielonych oliwek bella di cierignola
  • 50 g surowej mielonej szynki wieprzowej
  • 50 g mielonej wołowiny
  • 50 g mielonego mięsa kurczaka
  • środek bułki (do zagęszczenia)
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • 100 g sera Parmigiano Reggiano ChNP
  • skórka cytryny
  • 1 mała marchewka
  • 1 seler naciowy
  • ½ szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 jajko

Panierka:

  • mąka
  • 1 jajko
  • bułka tarta

Dodatkowo:

  • olej ryżowy do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy dodajemy cienko pokrojone warzywa i trzy rodzaje mięsa, podsmażamy na małym ogniu. Jak tylko warzywa i mięso nabiorą koloru dodajemy białe wino, sól, pieprz i redukujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

W międzyczasie w zimnej wodzie myjemy oliwki, po to żeby pozbyć się soli. Małym ostrym nożem kroimy je w spirale i pozbywamy się pestek.

Kiedy mięso ostygnie, wrzucamy je do blendera, dodajemy gałkę muszkatołową, skórkę z cytryny, ser Parmigiano, jajko i środek bułki i blendujemy.

Oliwki nadziewamy mięsem oraz obtaczamy w mięsie tworząc małe kuleczki.

Przekładamy je do mąki, potem obtaczamy w jajku, następnie panierujemy w bułce tartej i smażymy na głębokim tłuszczu o temperaturze 165 st C, dopóki nie będą chrupiące i złote.

Usmażone kuleczki przekładamy na ręcznik papierowy żeby pozbyć się tłuszczu.

Solimy i serwujemy gorące.

 

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą ofertą warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra