• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Babeczki kajmakowo-czekoladowe

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: średni

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnego mleka

Masa kajmakowa

  • 1 szklanka śmietanki 36-proc.
  • 4 łyżki cukru

Polewa

  • ciemna czekolada deserowa rozpuszczona w kąpieli wodnej
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone na kawałki masło, sól, cukier puder i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Wlać mleko i delikatnie połączyć z ciastem. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.

Nagrzać piekarnik do 200°C. Stolnicę lekko posypać mąką i rozwałkować na niej placek na grubość 3–4 mm. Wyciąć kółka większe niż średnica foremek. Ciastem wyłożyć foremki, bokiem noża przesunąć po krawędzi foremki, usuwając nadmiar ciasta. Widelcem ponakłuwać spód. Piec przez około 25–30 minut na złoty kolor, ostudzić.

Masa kajmakowa:

Masę kajmakową można przygotować samemu ze śmietanki i cukru. W rondelku zagotować szklankę śmietanki 36-proc. i 4 łyżki cukru do momentu, aż masa zgęstnieje i nabierze słomkowej barwy. Gotową masę polać ciemną czekoladą deserową, rozpuszczoną w kąpieli wodnej z 3 łyżkami masła i wymieszać. Posypać orzechami.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra