Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone na kawałki masło, sól, cukier puder i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Wlać mleko i delikatnie połączyć z ciastem. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Nagrzać piekarnik do 200°C. Stolnicę lekko posypać mąką i rozwałkować na niej placek na grubość 3–4 mm. Wyciąć kółka większe niż średnica foremek. Ciastem wyłożyć foremki, bokiem noża przesunąć po krawędzi foremki, usuwając nadmiar ciasta. Widelcem ponakłuwać spód. Piec przez około 25–30 minut na złoty kolor, ostudzić.
Masa kajmakowa:
Masę kajmakową można przygotować samemu ze śmietanki i cukru. W rondelku zagotować szklankę śmietanki 36-proc. i 4 łyżki cukru do momentu, aż masa zgęstnieje i nabierze słomkowej barwy. Gotową masę polać ciemną czekoladą deserową, rozpuszczoną w kąpieli wodnej z 3 łyżkami masła i wymieszać. Posypać orzechami.