• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
BABECZKI WANILIOWE Z RICOTTY Z KARMELIZOWANYM CZOSNKIEM

Babeczki waniliowe z ricotty z karmelizowanym czosnkiem

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 400 g ricotty
  • 2 główki czosnku (upieczone)
  • 100 g śmietany 36%
  • 70 g mleka
  • 4 jajka
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki esencji z wanilii
  • 30 g cukru
  • 200 g czerwonego wytrawnego wina
  • 50 g miodu
  • 1 laska cynamonu
  • gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka mąki
  • 30 g masła

BABECZKI WANILIOWE Z RICOTTY Z KARMELIZOWANYM CZOSNKIEM

PRZYGOTOWANIE BABECZEK

W piekarniku nagrzanym do 180st C pieczemy przez 40 minut czosnek w łupinkach. Następnie wyjmujemy go, chłodzimy, obieramy ze łupinek i przecieramy przez sitko. Czosnek mieszamy z ricottą.

Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. W miedzy czasie do blendera dodajemy ricottę z czosnkiem, koncentrat waniliowy, cukier, śmietanę, mleko i jajka. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy.

Powstałą masę przekładamy do porcelanowych foremek (takich jak na crème brulee) i pieczemy przez ok 20-25min. Po tym czasie, za pomocą drewnianej wykałaczki, sprawdzamy czy ciasto upiekło się. Jeżeli wykałaczka po włożeniu w ciasto będzie czysta, oznacza to, że babeczki są już upieczone.

Odstawiamy do ostygnięcia.

PRZYGOTOWANIE SOSU

W małym garnuszku podgrzewamy miód, do czasu, aż zacznie bąbelkować. Następnie dodajemy wino, laskę cynamonu, gałązkę rozmarynu i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż sos zredukuje swoją objętość do 1/3 pierwotnej masy. Wyjmujemy laskę cynamonu i gałązkę rozmarynu. Dodajemy obydwie mąki i masło. Mieszamy mocno, tak, aby nie powstały grudki i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje na tyle, że będzie oblepiać łyżeczkę.

Upieczone babeczki z ricotty serwujemy polane kilkoma łyżkami ciepłego sosu.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra