BABECZKI WANILIOWE Z RICOTTY Z KARMELIZOWANYM CZOSNKIEM
PRZYGOTOWANIE BABECZEK
W piekarniku nagrzanym do 180st C pieczemy przez 40 minut czosnek w łupinkach. Następnie wyjmujemy go, chłodzimy, obieramy ze łupinek i przecieramy przez sitko. Czosnek mieszamy z ricottą.
Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. W miedzy czasie do blendera dodajemy ricottę z czosnkiem, koncentrat waniliowy, cukier, śmietanę, mleko i jajka. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
Powstałą masę przekładamy do porcelanowych foremek (takich jak na crème brulee) i pieczemy przez ok 20-25min. Po tym czasie, za pomocą drewnianej wykałaczki, sprawdzamy czy ciasto upiekło się. Jeżeli wykałaczka po włożeniu w ciasto będzie czysta, oznacza to, że babeczki są już upieczone.
Odstawiamy do ostygnięcia.
PRZYGOTOWANIE SOSU
W małym garnuszku podgrzewamy miód, do czasu, aż zacznie bąbelkować. Następnie dodajemy wino, laskę cynamonu, gałązkę rozmarynu i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż sos zredukuje swoją objętość do 1/3 pierwotnej masy. Wyjmujemy laskę cynamonu i gałązkę rozmarynu. Dodajemy obydwie mąki i masło. Mieszamy mocno, tak, aby nie powstały grudki i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje na tyle, że będzie oblepiać łyżeczkę.
Upieczone babeczki z ricotty serwujemy polane kilkoma łyżkami ciepłego sosu.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.