• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

BAKŁAŻAN Z MIĘTĄ

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 75 min

poziom trudniości: łatwy

Przystawki

  • 3 bakłażany
  • 2 gałązki mięty
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • czosnek

Bakłażany to niesamowite warzywa, które mogą być używane zarówno w przepisach na dania wytrawne, jak i słodkie. Najważniejsze, to wybrać dojrzałe warzywa. Jeżeli bakłażan jest duży, można go przeciąć i posolić – w ten sposób usuwa się nadmiar wody.

Przekrój bakłażana na pół, delikatnie ponacinaj miąższ, oprósz solą i skrop oliwą z oliwek. Zgnieć ząbek czosnku i rozłóż go na obu połowach bakłażana. Umieść w rozgrzanym piekarniku, piecz przez 60 minut w temperaturze 160°C pod przykryciem z folii aluminiowej. Wyjmij z piekarnika i delikatnie usuń miąższ. Odłóż na bok wydrążone bakłażany. Miąższ podgotuj z drobno posiekanym czosnkiem, do smaku dodaj oliwę i sól. Następnie wypełnij doprawioną masą wydrążone warzywa i przykryj listkami mięty. Serwuj na ciepło.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra