BEZA KAWOWA Z KREMEM MASCARPONE
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, wykładamy blachę do pieczenia papierem. W małej misce mieszamy cukier z espresso instant i odstawiamy na bok. Gorzką czekoladę kruszymy na małe kawałki i również odkładamy na bok. W czystej, odtłuszczonej miseczce, najlepiej metalowej, ubijamy białka, aż do momentu kiedy będą miały ładne, miękkie szczyty i kontynuujemy ubijanie, stopniowo dodając mieszankę cukru i kawy po 1 łyżce stołowej. Po wymieszaniu wszystkich składników, włączamy skrobię i cytrynę, a na koniec pokruszoną czekoladę.
Bardzo ostrożnie rozprowadzamy mieszaninę bezową na blasze do pieczenia, próbując uformować ładny okrąg. Wygładzamy ją i formujemy za pomocą szpatułki.
Pamiętamy, że masa musi być płaska na powierzchni. Wkładamy masę do piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy przez 1 godzinę. Z wierzchu beza powinna być krucha, ale nie sucha. Kiedy będzie już gotowa, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy, aż beza ostygnie. W międzyczasie możemy przygotować krem: ubijamy żółtka z cukrem (5 łyżek), aż będą miały jasny kolor, dodajemy Mascarpone, ubijamy śmietankę, dodajemy ją do kremu, a następnie wkładamy do lodówki na 30 min. Rozpuszczamy czekoladę na małej patelni zanurzając w niej ziarna kawy, kolejno je wyjmując na papier kuchenny do schłodzenia. Gdy podstawa bezy ostygnie, podnosimy ją ostrożnie, obracamy do góry nogami i zdejmujemy papier. Rozprowadzamy krem na wierzchu i posypujemy ziarnami kawy.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.