• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
BEZA KAWOWA Z KREMEM MASCARPONE

BEZA KAWOWA Z KREMEM MASCARPONE

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 75 min

poziom trudniości: łatwy

BEZA:

  • 300 g cukru
  • 20 g espresso instant
  • 6 białek z jaj rozmiaru M
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 500 g sera Mascarpone
  • 2 żółtka jaj
  • 250 g śmietanki o wysokiej zawartości tłuszczu – 36%
  • 5 łyżek cukru

CHRUPIĄCE ZIARENKA KAWY:

  • 20 g prażonych ziaren kawy
  • 100 g gorzkiej czekolady

BEZA KAWOWA Z KREMEM MASCARPONE

PRZYGOTOWANIE

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, wykładamy blachę do pieczenia papierem. W małej misce mieszamy cukier z espresso instant i odstawiamy na bok. Gorzką czekoladę kruszymy na małe kawałki i również odkładamy na bok. W czystej, odtłuszczonej miseczce, najlepiej metalowej, ubijamy białka, aż do momentu kiedy będą  miały ładne, miękkie szczyty i kontynuujemy ubijanie, stopniowo dodając mieszankę cukru i kawy po 1 łyżce stołowej. Po wymieszaniu wszystkich składników, włączamy skrobię i cytrynę, a na koniec pokruszoną czekoladę.

Bardzo ostrożnie rozprowadzamy mieszaninę bezową na blasze do pieczenia, próbując uformować ładny okrąg. Wygładzamy ją i formujemy za pomocą szpatułki. 

Pamiętamy, że masa musi być płaska na powierzchni. Wkładamy masę do piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy przez 1 godzinę. Z wierzchu beza powinna być krucha, ale nie sucha. Kiedy będzie już gotowa, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy, aż beza ostygnie. W międzyczasie możemy przygotować krem: ubijamy żółtka z cukrem (5 łyżek), aż będą miały jasny kolor, dodajemy Mascarpone, ubijamy śmietankę, dodajemy ją do kremu, a następnie wkładamy do lodówki na 30 min. Rozpuszczamy czekoladę na małej patelni zanurzając w niej ziarna kawy, kolejno je wyjmując na papier kuchenny do schłodzenia. Gdy podstawa bezy ostygnie, podnosimy ją ostrożnie, obracamy do góry nogami i zdejmujemy papier. Rozprowadzamy krem na wierzchu i posypujemy ziarnami kawy.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra