• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

BEZY ORZECHOWE Z KREMEM KAWOWYM

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: średni

Ciasto

  • 75 g blanszowanych orzechów laskowych
  • dodatkowe drobno posiekane orzechy do posypania
  • 180 g cukru pudru
  • 3 białka średniej wielkości z jajek wiejskich

Krem

  • 100 ml mocnej czarnej kawy, zimnej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego muscovado
  • 2 łyżki likieru Tia Maria lub innego likieru kawowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 300 ml gęstej śmietany
  • 100 ml sera mascarpone
  • 1–2 łyżki cukru pudru

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Prażyć orzechy laskowe na blasze do pieczenia przez 8 minut, aż nabiorą złotej barwy, następnie pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 120°C. Zmielić uprażone orzechy z łyżką cukru pudru.

W dużej misce ubić białka jajek na sztywną pianę. Dodać 1 łyżkę cukru i ubić ponownie, potem stopniowo dodawać resztę cukru, ubijając, do uzyskania sztywnej, błyszczącej bezy. Dodać zmielone orzechy laskowe, uważając, aby z ubitej masy nie uciekło zbyt dużo powietrza.

Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Nałożyć masę bezową łyżką w 8 miejscach wyraźnie odsuniętych od siebie (każda beza powinna mieć średnicę ok. 6 cm). Grzbietem łyżki zrobić zagłębienie w środkowej części w taki sposób, aby uformować gniazdo. Piec przez 1–1½ godziny lub do czasu, gdy gniazda będą się łatwo oddzielać od papieru do pieczenia. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

 

Na krem kawowy rozgrzać kawę i cukier trzcinowy muscovado na małej patelni. Wymieszać likier kawowy z mąką kukurydzianą, aby powstała pasta, następnie przełożyć na patelnię i trzymać na ogniu, mieszając, przez minutę, żeby krem zgęstniał. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zdjąć bezy z papieru do pieczenia i umieścić na talerzu.

Delikatnie ubić gęstą śmietanę, mascarpone i cukier puder w dużej misce, a następnie połączyć z wystudzoną masą kawową. Łyżką nałożyć krem do środka każdej bezy i złożyć ze sobą po dwie wypełnione bezy.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra