• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

BONET AL CAFFÈ

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 500 g mleka
  • 150 g cukru
  • 150 g ciasteczek amaretti
  • 50 g sproszkowanego kakao
  • 3 jajka
  • 2 żółtka jaj
  • 1 bardzo mocne espresso
  • 200g śmietanki o wysokiej zawartości tłuszczu – 36%
  • 1 paczuszka cukru pudru z prawdziwymi ziarenkami wanilii

KARMEL:

  • 50 g wody
  • 150 g cukru

Sposób przygotowania

Zaczynamy od przygotowania karmelu wsypując cukier na patelnię, dodając wodę, a następnie gotujemy, aż karmel stanie się ładnie głęboko brązowy. Wlewamy karmel do wybranej formy (np. keksówka) i pozostawiamy do schłodzenia. W większej misce ubijamy jajka z cukrem do miękkiego i jasnego koloru, wsypujemy następnie kakao i mieszamy, aż dobrze się rozpuści, a następnie drobno kruszymy amaretti, również je dosypujemy, a na koniec wlewamy espresso. Podgrzewamy mleko – w oddzielnym naczyniu do temperatury 80 ° C, a następnie dodajemy je do mieszaniny ciągle mieszając trzepaczką (bardzo ważne). Przekładamy mieszaninę do formy wylanej karmelem, a następnie przenosimy ją do kąpieli wodnej, wkładamy do piekarnika – temperatura 180 ° C – i pieczemy przez 45 minut, aż deser całkowicie się zetnie (sprawdzamy wkładając suchy nóż – powinien wyjść czysty, jeśli gotowe). Wstawiamy następnie do lodówki na co najmniej 1 godzinę, podajemy na zimno z ubitą śmietanką z dodatkiem cukru waniliowego, posypanej pokruszonymi ciasteczkami amaretti. 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra