Sposób przygotowania
Zaczynamy od przygotowania karmelu wsypując cukier na patelnię, dodając wodę, a następnie gotujemy, aż karmel stanie się ładnie głęboko brązowy. Wlewamy karmel do wybranej formy (np. keksówka) i pozostawiamy do schłodzenia. W większej misce ubijamy jajka z cukrem do miękkiego i jasnego koloru, wsypujemy następnie kakao i mieszamy, aż dobrze się rozpuści, a następnie drobno kruszymy amaretti, również je dosypujemy, a na koniec wlewamy espresso. Podgrzewamy mleko – w oddzielnym naczyniu do temperatury 80 ° C, a następnie dodajemy je do mieszaniny ciągle mieszając trzepaczką (bardzo ważne). Przekładamy mieszaninę do formy wylanej karmelem, a następnie przenosimy ją do kąpieli wodnej, wkładamy do piekarnika – temperatura 180 ° C – i pieczemy przez 45 minut, aż deser całkowicie się zetnie (sprawdzamy wkładając suchy nóż – powinien wyjść czysty, jeśli gotowe). Wstawiamy następnie do lodówki na co najmniej 1 godzinę, podajemy na zimno z ubitą śmietanką z dodatkiem cukru waniliowego, posypanej pokruszonymi ciasteczkami amaretti.