PRZYGOTOWANIE
Aby oczyścić brzytwy z piasku moczymy je przez 3 godziny w osolonej wodzie. Następnie delikatnie wyjmujemy środek, tak aby ich nie uszkodzić. Przepłukujemy je w bieżącej wodzie. Za pomocą ostrego nożyka wycinamy wszystkie pozostałości, które nie są białe i przekładamy z powrotem do muszli.
Przygotowane muszle układamy równo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st C.
Mieszamy bułkę tartą z octem, oliwą, dodajemy posiekaną pietruszkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy ser, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
Powstałą mieszankę wykładamy delikatnie za pomocą łyżki bezpośrednio na brzytwy, przykrywając je równo.
Wkładamy je do nagrzanego piekarnika na 10 min. Brzytwy serwujemy jeszcze ciepłe.
Uwagi
Pamiętajmy, że kluczem do dobrego dania jest prawidłowe oczyszczenie brzytew oraz krótki czas ich obróbki termicznej.