• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

BRZYTWY ZAPIEKANE Z PECORINO ROMANO ChNP

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 1 kg brzytew
  • 100 g bułki tartej
  • 50 g sera Pecorino Romano ChNP
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 natka pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 łyżki octu
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

Aby oczyścić brzytwy z piasku moczymy je przez 3 godziny w osolonej wodzie. Następnie delikatnie wyjmujemy środek, tak aby ich nie uszkodzić. Przepłukujemy je w bieżącej wodzie. Za pomocą ostrego nożyka wycinamy wszystkie pozostałości, które nie są białe i przekładamy z powrotem do muszli.

Przygotowane muszle układamy równo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st C.

Mieszamy bułkę tartą z octem, oliwą, dodajemy posiekaną pietruszkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.  Dodajemy ser, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.

Powstałą mieszankę wykładamy delikatnie za pomocą łyżki bezpośrednio na brzytwy, przykrywając je równo.

Wkładamy je do nagrzanego piekarnika na 10 min. Brzytwy serwujemy jeszcze ciepłe.

Uwagi

Pamiętajmy, że kluczem do dobrego dania jest prawidłowe oczyszczenie brzytew oraz krótki czas ich obróbki termicznej.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra