• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

BUCATINI BARILLA N. 9 Z BIAŁYM RAGOUT Z KRÓLIKA

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 400 g makaronu bucatini Barilla n. 9
  • 1 królik
  • 2 łodygi selera
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 200 g groszku
  • 4 szalotki
  • 4 liście laurowe
  • 30 g cienko pokrojonej pietruszki
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

Myjemy i suszymy królika. Oczyszczamy go, oddzielamy mięso od kości zwracając uwagę na usunięcie małych kostek. Cienko kroimy mięso, odstawiamy. 

Cienko kroimy szalotkę i wrzucamy na patelnię z dodatkiem oliwy i liściem laurowym. Podsmażamy, aż szalotka się zeszkli.

Na drugiej patelni podsmażamy królika z dodatkiem soli, pieprzu i oliwy. Do obsmażonego mięsa dodajemy szalotkę, groszek i cienko pokrojoną cukinię. Gotujemy na średnim ogniu przez parę minut. Dodajemy szklankę białego wina i redukujemy, aż wyparuje alkohol. 

W międzyczasie, z kości królika przygotowujemy rosół. Kości obsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Do garnka wrzucamy obsmażone kości, marchewkę, łodygę selera i łodygi pietruszki, gałązkę tymianku, ½ szklanki wina, dodajemy litr wody i gotujemy przez 30 min. Filtrujemy. ½ litra rosołu dodajemy do mięsa. 

Gotujemy makaron bucatini według instrukcji producenta.  

Makaron serwujemy z powstałym ragù. Całość posypujemy cienko pokrojoną pietruszką.

Udostępnij
Przypnij2
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij2
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra