• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
Bucatini z serem Pecorino Romano ChNP i orzeszkami

Bucatini z serem Pecorino Romano ChNP i orzeszkami

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 350g makaronu Bucatini Barilla
  • 100g guanciale
  • 150g tartego sera Pecorino Romano ChNP
  • 100g orzechów
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 1 ząbek czosnku
  • świeża mięta
  • czerwony pieprz

Bucatini z serem Pecorino Romano ChNP i orzeszkami

PRZYGOTOWANIE

Orzeszki wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przekładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika na 10 min.

W moździerzu ubijamy czerwony pieprz z uprażonymi orzechami i czosnkiem, do uzyskania pasty z widocznymi większymi kawałkami.

Następnie w głębokim garnku na odrobinie oliwy podsmażamy pastę z orzechów.

Guanciale kroimy na cienkie plastry i podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu.

W międzyczasie w garnku z osoloną wodą gotujemy makaron według instrukcji producenta. Po ugotowaniu makaron odcedzamy ale zostawiamy 1 szklankę wody z gotowania. Podsmażoną pastę przekładamy na patelnię, dodajemy ser Pecorino Romano, wodę z gotowania i mieszamy. Powinniśmy otrzymać jednolity, gęsty krem. Całość mieszamy z makaronem, oprószamy świeżą miętą i guanciale.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra