• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Buraczana tarta z kremowym serkiem, dynią, pieczarkami, fenkułem i kiełkami brukselki

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 3 godz

poziom trudniości: średni

Składniki na ciasto

  • 180 g mąki 00 + 20 g sproszkowanego buraka
  • 5 g soli
  • 90 g masła w plasterkach
  • 1 jajko
  • 20 g wody

Składniki na nadzienie

  • 500 g dyni
  • 250 g sera ricotta
  • 2 jajka
  • 50 g startego pecorino
  • 1 cebula
  • 2 średniej wielkości pieczarek portobello
  • 1/2 kopru włoskiego
  • kiełki brukselki
  • pieprz, sól
  • oliwa extra vergine

Sposób przygotowania ciasta na tartę
W miseczce, czubkami palców dodajemy miękkie masło do mąki i sól, wyrabiamy dotąd, aż oba składniki całkowicie połączą się w mące. Powoli dodajemy wodę, jajko i dalej wyrabiamy masę aż otrzymamy jednorodne ciasto. Zawijamy w folię i pozostawiamy w lodówce na 1 godzinę, a lepiej na 2. Następnie przenosimy ciasto do pokojowej temperatury i rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie.
Tarta
Potrzebujemy 1 formy o 24 cm średnicy, papier do pieczenia wycięty tak, aby pasował do formy oraz 1 żółtko jaja. Rozciągamy masę na około 3-4 mm, rozkładamy w formie (wcześniej nasmarowanej masłem i oprószonej mąką), przycinamy nadmiar ciasta i pozostawiamy na 30 minut w lodówce lub 15 minut w zamrażarce. Po wyjęciu z lodówki nakłuwamy spód widelcem, układamy papier do pieczenia na cieście i przykrywamy suchą fasolką lub ryżem – dzięki temu obciążymy ciasto, aby nie urosło ale także po to, by ciepło równomiernie się w nim rozprowadziło. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut. Następnie, wyjmujemy papier i fasolę/ryż i wstawiamy jeszcze do piekarnika na 10-15 minut, aby ciasto dobrze wyschło. Wyjmujemy nasze ciasto, smarujemy żółtkiem i wkładamy do piekarnika na 2-3 minuty, aby dobrze uszczelnić podstawę.

Etap końcowy – tarta z wypełnieniem
Obieramy i kroimy dynię w małe kawałki, a następnie gotujemy ją na patelni, na której uprzednio zrumieniliśmy cebulę z niewielką ilością oliwy. Zostawiamy gotującą się dynię i ewentualnie podlewamy ją nieco wodą. Gotujemy na wolnym ogniu, dodając trochę wody, soli i pieprzu. Po ugotowaniu miksujemy z ricottą, serem pecorino, jajkami, solą i pieprzem. Grzyby kroimy w plastry i wrzucamy na nieprzywierającą patelnię, tylko z solą, pieprzem, podsmażamy do momentu, kiedy będą chrupiące.  Mandoliną kroimy koper włoski. Układamy krem z dyni i pozostałych składników na tarcie, kładziemy grzyby i koper wewnątrz naszego kremu. Pieczemy w 180’ C około 25-30 minut. Przed podaniem posypujemy kiełkami.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra