BURACZANE GNOCCHI Z KREMEM Z CEBULI
Sposób przygotowania:
Gnocchi: gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy je i zostawiamy, do przestygnięcia. Kiedy się schłodzą, dobrze je ugniatamy lub przeciskamy przez praskę. Blendujemy następnie buraki otrzymując purée. Przepuszczamy je przez drobne sitko. Na środek blatu usypujemy kopiec z mąki. W środek dajemy ubite jajko, zgniecione ziemniaki, buraczane purée oraz sól. Dłońmi mieszamy bardzo dokładnie aż do momentu, kiedy masa osiągnie gładką konsystencję. Dzielimy je na 4 równe kawałki i rolujemy każdy z nich w kształt ‘wałeczek’.
Ostrym nożem kroimy je w 2 cm kawałki i odkładamy na bok. Na patelni dusimy dobrze posiekaną cebulę z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z oliwek extra vergine aż do miękkości z solą oraz pieprzem. Umieszczamy następnie w mikserze z masłem, blendujemy na gładki krem, odstawiamy na bok. Pozostałe warzywa kroimy w małą kostkę (2mm) i smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek extra vergine przez kilka minut.
Do wrzącej osolonej wody wrzucamy gnocchi. Kiedy wypłyną na wierzch wyciągamy je łyżką cedzakową. W małej ilości silnie rozgrzanego tłuszczu smażymy gnocchi (metoda sauté) razem z warzywami, potem zdejmujemy z ognia, dodajemy krem cebulowy i posypujemy startym serem. Serwujemy.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.