• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
BURACZANE GNOCCHI Z KREMEM Z CEBULI

BURACZANE GNOCCHI Z KREMEM Z CEBULI

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Gnocchi:

  • 1 kg mączystych ziemniaków, ugotowanych i sprasowanych
  • 400 g ugotowanych buraków
  • 300 g mąki
  • ubite jajko z wolnego wybiegu
  • szczypta soli

Sos:

  • 80 g masła
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 4 białe cebule
  • 1 cukinia
  • 1 marchew
  • 1 łodyga selera
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g świeżej natki pietruszki
  • sól do smaku
  • świeżo starty ser Pecorino Toscano

BURACZANE GNOCCHI Z KREMEM Z CEBULI

Sposób przygotowania:

Gnocchi: gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy je i zostawiamy, do przestygnięcia. Kiedy się schłodzą, dobrze je ugniatamy lub przeciskamy przez praskę. Blendujemy następnie buraki otrzymując purée. Przepuszczamy je przez drobne sitko. Na środek blatu usypujemy kopiec z mąki. W środek dajemy ubite jajko, zgniecione ziemniaki, buraczane purée oraz sól. Dłońmi mieszamy bardzo dokładnie aż do momentu, kiedy masa osiągnie gładką konsystencję. Dzielimy je na 4 równe kawałki i rolujemy każdy z nich w kształt ‘wałeczek’.

Ostrym nożem kroimy je w 2 cm kawałki i odkładamy na bok. Na patelni dusimy dobrze posiekaną cebulę z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z oliwek extra vergine aż do miękkości z solą oraz pieprzem. Umieszczamy następnie w mikserze z masłem, blendujemy na gładki krem, odstawiamy na bok. Pozostałe warzywa kroimy w małą kostkę (2mm) i smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek extra vergine przez kilka minut. 

Do wrzącej osolonej wody wrzucamy gnocchi. Kiedy wypłyną na wierzch wyciągamy je łyżką cedzakową. W małej ilości silnie rozgrzanego tłuszczu smażymy gnocchi (metoda sauté) razem z warzywami, potem zdejmujemy z ognia, dodajemy krem cebulowy i posypujemy startym serem. Serwujemy.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra