• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
BURGER CIELĘCY Z GRILLOWANĄ CYTRYNĄ

BURGER CIELĘCY Z GRILLOWANĄ CYTRYNĄ

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na 6 porcji:

  • 6 bułek na burgery
  • 800 g mielonej cielęciny – 15% tłuszczu
  • 3 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 pomidory
  • świeża mięta
  • sałata lodowa
  • świeży rozmaryn
  • 4 ugotowane jajka
  • 160 g – puszka tuńczyka Rio Mare w oliwie
  • 70 g majonezu
  • 20 g kaparów
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

BURGER CIELĘCY Z GRILLOWANĄ CYTRYNĄ

PRZYGOTOWANIE

Mieszamy cielęcinę z posiekanym rozmarynem oraz zmiażdżony na pastę czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem i formujemy nasze burgery. Myjemy, kroimy w plastry pomidory i grillujemy je wraz z cytrynami na patelni grillowej z solą, pieprzem i rozmarynem.

Żółtka z ugotowanych jajek wrzucamy do blendera z kaparami, tuńczykiem, majonezem i blendujemy na aksamitną masę dodając nieco oliwy, jeśli potrzeba i doprawiamy jeszcze do smaku solą.

Sałatę myjemy i wkładamy ją do wody z lodem. Miętę myjemy, a burgera, po tostowaniu bułek na patelni, smarujemy tuńczykowym sosem, następnie układamy dodatki: sałatę, pokrojoną cytrynę, burgera, pomidora i jeszcze trochę sosu. Przykrywamy drugą częścią bułki. 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij1
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij1
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra