• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
burger wołowy

BURGER WOŁOWY Z SOSEM Z HARISSY

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 4 bułki do burgera
  • 400 g siekanej wołowiny o 15% zawartości tłuszczu
  • ziarna maku
  • kumin w proszku
  • 1 łyżeczka harissy
  • 1 żółtko
  • 150 g oleju ryżowego
  • 1 cytryna
  • świeża mięta
  • pomidor
  • sałata

BURGER WOŁOWY Z SOSEM Z HARISSY

PRZYGOTOWANIE

Na rozgrzanej patelni podprażamy ziarna maku przez ok 1 min. Następnie dodajemy je do mięsa razem z kuminem i posiekaną miętą.

Potem przygotowujemy majonez. W misce łączymy 1 łyżeczkę harissy z żółtkiem, olejem ryżowym, solą i sokiem z ½ cytryny.

Formujemy burgery wołowe i podsmażamy je na patelni z odrobiną oliwy przez ok 3-4 min z każdej strony. 

Grillujemy przekrojone na pół bułki do burgerów. 

KOMPOZYCJA DANIA

Na dolnej części bułki rozprowadzamy majonez, na to wykładamy plaster pomidora, odrobinę świeżej mięty, plaster sałaty, burgera, majonez i przykrywamy górną częścią bułki. 

Nasz BURGER WOŁOWY Z SOSEM Z HARISSY jest juz gotowy. Smacznego!

Sprawdźcie sami, jakie warsztaty kulinarne przygotowaliśmy w najbliższych miesiącach i pomyślcie, jaką radość możecie sprawić swoim najbliższym!

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Sprawdź nasz kanał na You Tube > TUTAJ

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra