• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
BURGER WOŁOWY Z KARMELIZOWANYM BEKONEM

BURGER WOŁOWY Z KARMELIZOWANYM BEKONEM I KIMCHI

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 50 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 4 bułki do burgera
  • 600 g mięsa wołowego mielonego 3 razy (zawartość tłuszczu od 15%-20%)
  • 200 g cienko pokrojonego boczku
  • 1 ogórek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 100 g kimchi

Składniki na sos sambal oelek:

  • 1 dojrzały pomidor
  • 5 świeżych papryczek chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 cebula dymka
  • sok z ½ limonki
  • 50 ml oleju ryżowego
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól

BURGER WOŁOWY Z KARMELIZOWANYM BEKONEM I KIMCHI

PRZYGOTOWANIE 

Na patelni na oleju ryżowym podsmażamy pokrojone w kostkę warzywa z tartym imbirem przez ok 10-12 min. Warzywa skrapiamy sokiem z połowy limonki, blendujemy i doprawiamy solą. Gotujemy przez kolejne 10-12 min na lekkim ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy otartą skórkę z limonki i odstawiamy na bok.

Na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy bekon, do czasu, aż będzie chrupiący i zarumieniony. Osuszamy go na kawałku ręcznika papierowego. Formujemy burgery i podsmażamy je na rozgrzanej patelni z oliwą przez 4 min z każdej strony.

KOMPOZYCJA DANIA

Na spodzie bułki rozprowadzamy sos z warzyw, na wierzch wykładamy burgera, bekon, kimchi i ponownie sos, przykrywamy górną warstwą bułki. Całość komponujemy świeżym ogórkiem obranym ze skóry i oprószamy posiekanym szczypiorkiem. Burger wołowy serwujemy do razu!

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra