Polecamy mięso ze sklepu Taste Store.
PRZYGOTOWANIE
Papryki pieczemy w całości w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 45 min. Następnie wyjmujemy je do wystygnięcia i przekładamy do papierowej torby żeby ostygły. Zdejmujemy skórę, wykrajamy środek i oczyszczamy go. Upieczoną paprykę kroimy i ostawiamy.
Sos tzatziki
Ścieramy ogórek na tarce i mieszamy z jogurtem greckim, czosnkiem, oliwą i kroplą octu winnego. Dodajemy sól i pieprz i odstawiamy sos do lodówki.
Relisz
Cienko kroimy pomidory. W misce mieszamy pomidory, cebulę, oliwę i sól. Wykładamy przygotowane składniki na blachę do pieczenia i na 5 min umieszczamy je w piekarniku na funkcji grill.
Wrzucamy z powrotem do miski, dodajemy czosnek, pokrojone kapary i odstawiamy do ostygnięcia na 10 min.
Następnie dodajemy cienko pokrojoną pietruszkę i ocet i odstawiamy.
Burgery
Płatki owsiane wrzucamy do blendera i blendujemy do uzyskania konsystencji pudru. Dodajemy ciecierzycę, czerwoną cebulę, oliwki, szczypiorek, oregano, czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz. Blendujemy, do momentu, aż wszystkie składniki się wymieszają.
Formujemy burgery.
Obsmażamy je bardzo delikatnie na ciepłej patelni z dodatkiem oliwy. Na patelnię kładziemy maksymalnie po 4 burgery i smażymy je przez ok 5 min na każdej stronie, do momentu, aż zaczną się robi złote i chrupiące.
Na spód burgera kładziemy sałatę, na to pieczoną paprykę, a następnie wykładamy burgera.
Całość serwujemy z reliszem z pomidorów i łyżką sosu tzatziki.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.