• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
Burger z ciecierzycy

Burger z ciecierzycy w stylu greckim

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na burgery:

  • 2 czerwone papryki
  • 150 g płatków owsianych
  • 600 g gotowanej ciecierzycy
  • 150 g czerwonej cebuli (krojonej)
  • 200 g cienko pokrojone oliwki kalamata
  • 80 g szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku (wyciśniętego przez praskę)
  • 50 g świeżego oregano
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sałata lodowa
  • 6 bułek do burgera

Składniki na sos tzatziki

  • ½ świeżego ogórka
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku (wyciśnięty przez praskę)
  • oliwy z oliwek extra vergine
  • kropla octu z białego wina
  • sól
  • 10 g koperku

Składniki na relisz

  • 500 g pomidorów cherry
  • 1 czerwona cebula (pokrojona w kostkę)
  • 80 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 ząbki czosnku (tarte)
  • 20 g kaparów
  • 20 g pietruszki
  • octu z białego wina

Polecamy mięso ze sklepu Taste Store.

PRZYGOTOWANIE

Papryki pieczemy w całości w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 45 min. Następnie wyjmujemy je do wystygnięcia i przekładamy do papierowej torby żeby ostygły. Zdejmujemy skórę, wykrajamy środek i oczyszczamy go. Upieczoną paprykę kroimy i ostawiamy.

Sos tzatziki

Ścieramy ogórek na tarce i mieszamy z jogurtem greckim, czosnkiem, oliwą i kroplą octu winnego. Dodajemy sól i pieprz i odstawiamy sos do lodówki.

Relisz

Cienko kroimy pomidory. W misce mieszamy pomidory, cebulę, oliwę i sól. Wykładamy przygotowane składniki na blachę do pieczenia i na 5 min umieszczamy je w piekarniku na funkcji grill.

Wrzucamy z powrotem do miski, dodajemy czosnek, pokrojone kapary i odstawiamy do ostygnięcia na 10 min.

Następnie dodajemy cienko pokrojoną pietruszkę i ocet i odstawiamy.

Burgery

Płatki owsiane wrzucamy do blendera i blendujemy do uzyskania konsystencji pudru. Dodajemy ciecierzycę, czerwoną cebulę, oliwki, szczypiorek, oregano, czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz. Blendujemy, do momentu, aż wszystkie składniki się wymieszają.

Formujemy burgery.

Obsmażamy je bardzo delikatnie na ciepłej patelni z dodatkiem oliwy. Na patelnię kładziemy maksymalnie po 4 burgery i smażymy je przez ok 5 min na każdej stronie, do momentu, aż zaczną się robi złote i chrupiące.

Na spód burgera kładziemy sałatę, na to pieczoną paprykę, a następnie wykładamy burgera.

Całość serwujemy z reliszem z pomidorów i łyżką sosu tzatziki.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra