• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
BURGER Z DORSZA Z CHRUPIĄCĄ CIECIORKĄ, WARZYWAMI I SOSEM TATARSKIM

BURGER Z DORSZA Z CHRUPIĄCĄ CIECIORKĄ, WARZYWAMI I SOSEM TATARSKIM

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 60 min

poziom trudniości: łatwy

Burgery:

  • 6 bułek do burgerów
  • 200 g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków
  • 800 g dorsza
  • 200 g mąki z cieciorki
  • 2 limonki
  • oliwa z oliwek extra vergine

Piklowane papryki:

  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 200 g cukru
  • 200 g octu jabłkowego
  • 70 g wody
  • 1 łyżka nasion selera

Sos tatarski:

  • 200 g majonezu
  • 100 g ogórków konserwowych
  • 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
  • 50 g kaparów
  • skórka i sok z cytryny
  • sól, pieprz

BURGER Z DORSZA Z CHRUPIĄCĄ CIECIORKĄ, WARZYWAMI I SOSEM TATARSKIM

PRZYGOTOWANIE

Kroimy rybę nożem, drobno, ale nie na konsystencję pulpy. Mieszamy  z ziemniakami z odrobiną oliwy, mielonym pieprzem i skórką z cytryny, zostawiamy do odpoczynku w lodówce. Następnie przygotowujemy sos tatarski: kroimy ogórki, kapary, mieszamy z majonezem, musztardą francuską Develey, sokiem i skórką z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Paprykę kroimy na 1 cm paski i mieszamy je z pokrojoną cebulą. W małym garnku mieszamy cukier, ocet, wodę i nasiona selera, gotujemy minutę a potem wrzucamy cebulę i paprykę. Schładzamy w lodówce. Mąkę mieszamy z wodą i oliwą, solą oraz pieprzem. Pieczemy układając uprzednio na naoliwionej blasze i wkładamy do 180°C. Pieczemy do momentu, kiedy będą chrupiące. W ten sposób otrzymujemy całą chrupiącą masę którą musimy teraz połamać w kawałki. 

Formujemy burger i pieczemy w 160°C, komponujemy z sosem tatarskim, dodajemy piklowaną paprykę i chrupiącą cieciorką.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra