CALZONE NADZIEWANE BIAŁĄ KIEŁBASĄ
PRZYGOTOWANIE
Nadzienie
Na rozgrzaną patelnię dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy drobno posiekaną cebulę, która rumienimy do ładnego, złotego koloru. Dodajemy kiełbaski obrane ze skórek i na dużym ogniu rumienimy je, następnie dodając wino. Kiedy wino odparuje, zmniejszamy ogień i zostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie gotujemy brokuły – 3 do 4 minut i wrzucamy je następnie do patelni z kiełbasą. Gotujemy wszystko razem kilka minut, a potem odstawiamy na bok, aż składniki wystygną.
Ciasto
Mąkę i smalec umieszczamy w misce miksera. Włączamy go na niską prędkość. Podczas miksowania Powoli dodajemy wodę, a kiedy mąkę dobrze wchłonie wodę, zwiększamy prędkość i wyrabiamy tak ciasto przez około 5 minut. Kiedy ciasto znajduje się wokół całego haka i brzegi misy są tym samym czyste, przenosimy je na blat i szybko wyrabiamy rękami. Przykrywamy teraz ciasto folią i zostawiamy przynajmniej na 30 minut.
Po tym czasie rozwijamy je i wałkujemy. Wycinamy ringiem dyski a na środku każdego z nich układamy nadzienie, zamykając i otrzymując w ten sposób calzone. Powtarzamy czynności, aż wykorzystamy wszystkie składniki. Na patelni w odpowiedniej ilości rozgrzewamy olej do smażenia i zanurzamy w nim calzone. Smażymy do pięknego, złotego koloru. Następnie wyciągamy, kładziemy na kuchennym papierze, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i serwujemy ciepłe.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.