• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
CALZONE NADZIEWANE

CALZONE NADZIEWANE BIAŁĄ KIEŁBASĄ

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 200 g mąki durum lub semoliny
  • 15 g soli
  • 1 łyżka smalcu
  • 350 g ciepłej wody

Nadzienie:

  • 250 g kiełbasek
  • 500 g brokuła
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wina
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine

Do smażenia:

  • olej

CALZONE NADZIEWANE BIAŁĄ KIEŁBASĄ

PRZYGOTOWANIE

Nadzienie

Na rozgrzaną patelnię dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy drobno posiekaną cebulę, która rumienimy do ładnego, złotego koloru. Dodajemy kiełbaski obrane ze skórek i na dużym ogniu rumienimy je, następnie dodając wino. Kiedy wino odparuje, zmniejszamy ogień i zostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie gotujemy brokuły – 3 do 4 minut i wrzucamy je następnie do patelni z kiełbasą. Gotujemy wszystko razem kilka minut, a potem odstawiamy na bok, aż składniki wystygną.  

Ciasto

Mąkę i smalec umieszczamy w misce miksera. Włączamy go na niską prędkość. Podczas miksowania Powoli dodajemy wodę, a kiedy mąkę dobrze wchłonie wodę, zwiększamy prędkość i wyrabiamy tak ciasto przez około 5 minut. Kiedy ciasto znajduje się wokół całego haka i brzegi misy są tym samym czyste, przenosimy je na blat i szybko wyrabiamy rękami. Przykrywamy teraz ciasto folią i zostawiamy przynajmniej na 30 minut. 

Po tym czasie rozwijamy je i wałkujemy. Wycinamy ringiem dyski a na środku każdego z nich układamy nadzienie, zamykając i otrzymując w ten sposób calzone. Powtarzamy czynności, aż wykorzystamy wszystkie składniki. Na patelni w odpowiedniej ilości rozgrzewamy olej do smażenia i zanurzamy w nim calzone. Smażymy do pięknego, złotego koloru. Następnie wyciągamy, kładziemy na kuchennym papierze, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i serwujemy ciepłe.  

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra