CANNELLONI Z MIELONYM MIĘSEM I SOSEM POMIDOROWYM
PRZYGOTOWANIE MAKARONU
Przesiewamy mąkę przez sitko. Formujemy z niej kopiec, w środku którego robimy wgłębienie, do którego pojedynczo wbijamy jajka (o temperaturze pokojowej).
Zaczynając od środka, mieszamy jajka za pomocą widelca lub łyżki; później ugniatamy ciasto rękoma od zewnątrz do wewnątrz, włączając całą znajdującą się na blacie mąkę. Jeśli nie jesteśmy w stanie dodać do ciasta całej mąki, bądź ciasto jest trochę zbyt twarde, dodajemy do niego jedną lub dwie łyżeczki ciepłej wody i dalej ugniatamy – do momentu, w którym ciasto będzie gładkie i jednolite. Wtedy zawijamy je w przezroczystą folię i odstawiamy na 30 minut w chłodne i suche miejsce.
Po odpoczynku nasze ciasto będzie delikatniejsze i bardziej elastyczne, idealne do rozwałkowania. Posypujemy blat mąką, rozpłaszczamy bochenek palcami i rozwałkowujemy. Rozwałkowujemy ciasto zwiększając nacisk na jego brzegach do momentu uzyskania pożądanej przez nas grubości ciasta.
Z ciasta wycinamy duże prostokąty o bokach 15×20 cm. Gotujemy je przez 1 minutę we wrzącej, delikatnie osolonej wodzie; odcedzamy je i wykładamy na tacę (wyłożoną czystą ścierką kuchenną). Ugotowany makaron możecie wrzucić na chwilę do miski z zimną wodą, co zablokuje jego dalsze gotowanie. Później wykładamy makaron na czyste płótno – uważając, żeby się nie stykało.
PRZYGOTOWANIE SOSU BESZAMELOWEGO
W jednym rondelku podgrzewamy mleko. W kolejnym rondelku roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Delikatnie mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Rondelek z masłem zdejmujemy z ognia i dodajemy ciepłe mleko. Rondelek ponownie stawiamy na ogniu i podgrzewamy ciągle mieszając, aż sos beszamelowy zacznie gęstnieć i będzie gotowy.
PRZYGOTOWANIE MIĘSA
Na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy posiekaną cebulkę, obrane ze skóry i rozdrobnione kiełbasy, mięso z kurczaka, mięso wieprzowe, do momentu, aż się zarumieni.
Studzimy. Do zimnego farszu dodajemy żółtka i tarty ser Parmigiano Reggiano oraz gałkę muszkatołową do smaku.
PRZYGOTOWANIE SOSU POMIDOROWEGO
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy passatę pomidorową i gotujemy przez ok 10-15 min. Zdejmujemy z patelni i dodajemy liście bazylii.
KOMPOZYCJA DANIA
Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 2 min. Odcedzamy go łyżką cedzakową i wkładamy do miski z zimną wodą. Następnie osuszamy je ściereczką kuchenną, faszerujemy ragout i zwijamy formując cannelloni. Uformowany makaron przekładamy na blachę wyłożoną sosem pomidorowym zostawiając odstępy. Ponownie dodajemy odrobinę sosu, polewamy beszamelem i oprószamy tartym serem Parmigiano Reggiano ChNP.
Cannelloni pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 30 min. Na ostatnie 5 min możemy włączyć funkcję grill, dzięki czemu, na wierzchu uformuje się chrupiąca skorupka.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.