• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
CANNELLONI Z MIELONYM MIĘSEM I SOSEM POMIDOROWYM

CANNELLONI Z MIELONYM MIĘSEM I SOSEM POMIDOROWYM

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: średni

Składniki na ciasto na makaron:

  • 400g mąki
  • 4 jaja
  • szczypta soli

Składniki na sos beszamelowy:

  • 100 g masła
  • 100 g mąki
  • 1 litr mleka
  • sól
  • gałka muszkatołowa

Składniki na sos mięsny:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 cebula
  • 2 białe kiełbasy
  • 200 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 żółtka
  • 50 tartego sera Parmigiano Reggiano ChNP
  • gałka muszkatołowa do smaku

Składniki na sos pomidorowy:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g passaty pomidorowej
  • kilka listków bazylii

CANNELLONI Z MIELONYM MIĘSEM I SOSEM POMIDOROWYM

PRZYGOTOWANIE MAKARONU

Przesiewamy mąkę przez sitko. Formujemy z niej kopiec, w środku którego robimy wgłębienie, do którego pojedynczo wbijamy jajka (o temperaturze pokojowej).

Zaczynając od środka, mieszamy jajka za pomocą widelca lub łyżki; później ugniatamy ciasto rękoma od zewnątrz do wewnątrz, włączając całą znajdującą się na blacie mąkę. Jeśli nie jesteśmy w stanie dodać do ciasta całej mąki, bądź ciasto jest trochę zbyt twarde, dodajemy do niego jedną lub dwie łyżeczki ciepłej wody i dalej ugniatamy – do momentu, w którym ciasto będzie gładkie i jednolite. Wtedy zawijamy je w przezroczystą folię i odstawiamy na 30 minut w chłodne i suche miejsce.

Po odpoczynku nasze ciasto będzie delikatniejsze i bardziej elastyczne, idealne do rozwałkowania. Posypujemy blat mąką, rozpłaszczamy bochenek palcami i rozwałkowujemy. Rozwałkowujemy ciasto zwiększając nacisk na jego brzegach do momentu uzyskania pożądanej przez nas grubości ciasta.

Z ciasta wycinamy duże prostokąty o bokach 15×20 cm. Gotujemy je przez 1 minutę we wrzącej, delikatnie osolonej wodzie; odcedzamy je i wykładamy na tacę (wyłożoną czystą ścierką kuchenną). Ugotowany makaron możecie wrzucić na chwilę do miski z zimną wodą, co zablokuje jego dalsze gotowanie. Później wykładamy makaron na czyste płótno – uważając, żeby się nie stykało.

PRZYGOTOWANIE SOSU BESZAMELOWEGO

W jednym rondelku podgrzewamy mleko. W kolejnym rondelku roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Delikatnie mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Rondelek z masłem zdejmujemy z ognia i dodajemy ciepłe mleko. Rondelek ponownie stawiamy na ogniu i podgrzewamy ciągle mieszając, aż sos beszamelowy zacznie gęstnieć i będzie gotowy.

PRZYGOTOWANIE MIĘSA

Na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy posiekaną cebulkę, obrane ze skóry i rozdrobnione kiełbasy, mięso z kurczaka, mięso wieprzowe, do momentu, aż się zarumieni.

Studzimy. Do zimnego farszu dodajemy żółtka i tarty ser Parmigiano Reggiano oraz gałkę muszkatołową do smaku.

PRZYGOTOWANIE SOSU POMIDOROWEGO

Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy passatę pomidorową i gotujemy przez ok 10-15 min. Zdejmujemy z patelni i dodajemy liście bazylii.

KOMPOZYCJA DANIA

Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 2 min. Odcedzamy go łyżką cedzakową i wkładamy do miski z zimną wodą. Następnie osuszamy je ściereczką kuchenną, faszerujemy ragout i zwijamy formując cannelloni. Uformowany makaron przekładamy na blachę wyłożoną sosem pomidorowym zostawiając odstępy. Ponownie dodajemy odrobinę sosu, polewamy beszamelem i oprószamy tartym serem Parmigiano Reggiano ChNP.

Cannelloni pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 30 min. Na ostatnie 5 min możemy włączyć funkcję grill, dzięki czemu, na wierzchu uformuje się chrupiąca skorupka.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra