Sposób przygotowania:
Besciamella:
Podgrzewamy mleko, roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zdejmujemy z ognia i dodajemy ciepłe mleko. Ponownie stawiamy na ogniu i podgrzewamy aż sos beszamelowy będzie gotowy.
Farsz:
Na patelni podsmażamy cebulkę i mięso do zarumienienia.
Studzimy farsz. Do zimnego farszu dodajemy jajka i Parmigiano oraz gałkę muszkatołową do smaku.
Sos:
Rozgrzewamy na patelni oliwę, podsmażamy czosnek, dodajemy przecier pomidorowy. Gotujemy 10-15 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i dodajemy bazylię.
Kompozycja dania
Gotujemy pastę w osolonej wodzie, ale nie dłużej niż 2 minuty, odcedzamy i schładzamy zimną wodą (z lodem). Odkładamy na papier kuchenny, a następnie kładziemy wypełnienie na nasze prostokąty i zawijamy. Niewielką ilość sosu umieszczamy na blasze, kolejno obok siebie w rzędach, następnie przykrywamy jeszcze sosem, potem beszamelem, oprószamy serem Parmigiano Reggiano pokrywając wszystkie cannelloni. Pieczemy w rozgrzanym do 180st. C piekarniku przez 30 minut. Na wierzchu potrawa powinna być złota, chrupiąca, możecie użyć także grilla na ostatnie 5 minut pieczenia.