• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

CANNELLONI Z MIĘSEM MIELONYM I SOSEM POMIDOROWYM

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Pasta:

  • 400 g mąki
  • 4 jaja
  • szczypta soli

Besciamella:

  • 100 g masła
  • 100 g mąki
  • 1 litr mleka
  • sól
  • gałka muszkatołowa

Farsz:

  • 3 łyżki oliwa z oliwek extra vergine
  • 1 szt. cebula
  • 2 białe kiełbasy
  • 200 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 jaja (żółtka)
  • 50 g sera Parmigiano Reggiano
  • gałka muszkatołowa do smaku

Sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g puree z pomidorów (passata)
  • kilka listków bazylii

Sposób przygotowania:

Besciamella:

Podgrzewamy mleko, roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zdejmujemy z ognia i dodajemy ciepłe mleko. Ponownie stawiamy na ogniu i podgrzewamy aż sos beszamelowy będzie gotowy.

Farsz:

Na patelni podsmażamy cebulkę i mięso do zarumienienia. 

Studzimy farsz. Do zimnego farszu dodajemy jajka i Parmigiano oraz gałkę muszkatołową do smaku.

Sos:

Rozgrzewamy na patelni oliwę, podsmażamy czosnek, dodajemy przecier pomidorowy. Gotujemy 10-15 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i dodajemy bazylię.

Kompozycja dania

Gotujemy pastę w osolonej wodzie, ale nie dłużej niż 2 minuty, odcedzamy i schładzamy zimną wodą (z lodem). Odkładamy na papier kuchenny, a następnie kładziemy wypełnienie na nasze prostokąty i zawijamy. Niewielką ilość sosu umieszczamy na blasze, kolejno obok siebie w rzędach, następnie przykrywamy jeszcze sosem, potem beszamelem, oprószamy serem Parmigiano Reggiano pokrywając wszystkie cannelloni.  Pieczemy w rozgrzanym do 180st. C piekarniku przez 30 minut. Na wierzchu potrawa powinna być złota, chrupiąca, możecie użyć także grilla na ostatnie 5 minut pieczenia.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra