CANNOLI Z RICOTTĄ I CZEKOLADĄ
PRZYGOTOWANIE
Ciasto
W misce mieszamy mąkę z cynamonem, dodajemy smalec i opuszkami palca rozrabiamy składniki do uzyskania konsystencji pisaku. Dodajemy cukier, tartą skórkę z pomarańczy, całe jajko i mieszamy dodając rozpuszczoną sól w occie z winem Marsala. Wyrabiamy. Gotowe ciasto obwijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na co najmniej 1 godz.
Następnie ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 – 2 mm. Z ciasta wykrawamy małe koła o średnicy ok 10 cm. Rozwałkowujemy na owalną formę.
Na metalowych rurkach do smażenia obwijamy rozwałkowane owalne placki z ciasta zamykając w miejscu, gdzie zamyka się rurka. W miejscu łączenia się ciasta rozsmarowujemy żółtko, żeby połączyć obie części.
Ciasto smażymy przez kilka sekund na głębokim oleju w temperaturze 175 st C, część złączenia ciasta musi znajdować się na dole. Usmażone ciasto wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i kładziemy na papier do odsączenia. Kiedy wystygną, delikatnie wyciągamy metalową rurkę ze środka.
Nadzienie
Ricottę odsączamy, ubijamy ubijaczką przez ok 2-3 min dodając powoli cukier i kruszoną czekoladę. Nadzienie przekładamy do rękawa kuchennego z dziurką o średnicy ok 16 mm. Wypełniamy nasze usmażone i wystudzone canolli i dekorujemy pistacjami, kandyzowanymi owocami i posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.
Jeżeli rurek nie serwujemy od razu potrzebujemy 100 g rozpuszczonej czekolady i pędzelkiem smarujemy środek naszego canolli przed wypełnieniem ostygniętą czekoladą.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.