• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
CANNOLI Z RICOTTĄ I CZEKOLADĄ

CANNOLI Z RICOTTĄ I CZEKOLADĄ

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 60 min

poziom trudniości: średni

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki 00
  • 30 g cukru
  • 30 g smalcu
  • 1 jajko
  • 50 wina Marsala
  • 10 g octu
  • sól
  • zest z pomarańczy
  • 2 g mielonego cynamonu
  • 1 żółtko
  • olej ryżowy do smażenia

Składniki na nadzienie

  • 800 g sera ricotta
  • 300 g cukru pudru + do posypania

Dodatkowo

  • kandyzowana skórka z pomarańczy
  • kandyzowane czereśnie
  • pistacje
  • 100 g kruszonej gorzkiej czekolady
  • łyżeczka cynamonu

Opcjonalnie

  • 100 g czekolady

CANNOLI Z RICOTTĄ I CZEKOLADĄ

PRZYGOTOWANIE

Ciasto

W misce mieszamy mąkę z cynamonem, dodajemy smalec i opuszkami palca rozrabiamy składniki do uzyskania konsystencji pisaku. Dodajemy cukier, tartą skórkę z pomarańczy, całe jajko i mieszamy dodając rozpuszczoną sól w occie z winem Marsala. Wyrabiamy. Gotowe ciasto obwijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na co najmniej 1 godz.

Następnie ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość ok 1,5  – 2 mm. Z ciasta wykrawamy małe koła o średnicy ok 10 cm. Rozwałkowujemy na owalną formę.

Na metalowych rurkach do smażenia obwijamy rozwałkowane owalne placki z ciasta zamykając w miejscu, gdzie zamyka się rurka. W miejscu łączenia się ciasta rozsmarowujemy żółtko, żeby połączyć obie części.

Ciasto smażymy przez kilka sekund na głębokim oleju w temperaturze 175 st C, część złączenia ciasta musi znajdować się na dole. Usmażone ciasto wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i kładziemy na papier do odsączenia. Kiedy wystygną, delikatnie wyciągamy metalową rurkę ze środka.

Nadzienie

Ricottę odsączamy, ubijamy ubijaczką przez ok 2-3 min dodając powoli cukier i kruszoną czekoladę. Nadzienie przekładamy do rękawa kuchennego z dziurką o średnicy ok 16 mm. Wypełniamy nasze usmażone i wystudzone canolli i dekorujemy pistacjami, kandyzowanymi owocami i posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.

Jeżeli rurek nie serwujemy od razu potrzebujemy 100 g rozpuszczonej czekolady i pędzelkiem smarujemy środek naszego canolli przed wypełnieniem ostygniętą czekoladą.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra