PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
Zmieszać w misce mąkę i cukier. Dodać jajka i pozostałe składniki do utworzenia ciasta.
Na czystej powierzchni wyłożyć ciasto i uformować w wałek o szerokości 3 cm i długości odpowiadającej blasze do pieczenia. Wyłożyć blachę do pieczenia papierem pergaminowym, aby ciasto się nie przykleiło (ponieważ nie używa się masła ani oleju). Umieścić wałek ciasta na blasze do pieczenia, lekko spłaszczając jego górną część.
Umieścić blachę w piekarniku i piec przez 30 minut, następnie wyjąć. Ciasto powinno być gorące i twarde. Położyć na desce i pokroić ukośnie na plasterki grubości 1 cm.
Ułożyć plasterki na blasze do pieczenia, zostawiając między nimi miejsce, i wstawić blachę do piekarnika. Obniżyć nieco temperaturę do 150°C. Piec przez 15 minut, następnie wyjąć ciastka, przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 15 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia. Przechowywać w zamkniętym pojemniku bez dostępu powietrza.
Te ciastka tradycyjnie podaje się z kieliszkiem vin santo. Można również użyć jakiegokolwiek innego wina deserowego. Chociaż w tradycji toskańskiej powszechne jest zanurzanie ciastka w vin santo, zaleca się, aby tego nie robić, bo każdy produkt ma własny wyjątkowy smak, którym trzeba się delektować, smakując oba produkty razem, ale bez ich mieszania.