• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

CANTUCCI

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 2 godz

poziom trudniości: średni

Masa

  • 500 g mąki chlebowej
  • 300 g cukru
  • 250 g nieblanszowanych migdałów
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • starta skórka jednej cytryny
  • papier do pieczenia, papier pergaminowy

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.

Zmieszać w misce mąkę i cukier. Dodać jajka i pozostałe składniki do utworzenia ciasta.

Na czystej powierzchni wyłożyć ciasto i uformować w wałek o szerokości 3 cm i długości odpowiadającej blasze do pieczenia. Wyłożyć blachę do pieczenia papierem pergaminowym, aby ciasto się nie przykleiło (ponieważ nie używa się masła ani oleju). Umieścić wałek ciasta na blasze do pieczenia, lekko spłaszczając jego górną część.

Umieścić blachę w piekarniku i piec przez 30 minut, następnie wyjąć. Ciasto powinno być gorące i twarde. Położyć na desce i pokroić ukośnie na plasterki grubości 1 cm.

Ułożyć plasterki na blasze do pieczenia, zostawiając między nimi miejsce, i wstawić blachę do piekarnika. Obniżyć nieco temperaturę do 150°C. Piec przez 15 minut, następnie wyjąć ciastka, przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 15 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia. Przechowywać w zamkniętym pojemniku bez dostępu powietrza.

Te ciastka tradycyjnie podaje się z kieliszkiem vin santo. Można również użyć jakiegokolwiek innego wina deserowego. Chociaż w tradycji toskańskiej powszechne jest zanurzanie ciastka w vin santo, zaleca się, aby tego nie robić, bo każdy produkt ma własny wyjątkowy smak, którym trzeba się delektować, smakując oba produkty razem, ale bez ich mieszania.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra