• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

CAPPELLACCI NADZIEWANE CUKINIĄ, ANCHOIS I KAPARAMI

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki na ciasto (4 osoby):

  • 400 g mąki typu 00
  • 4 całe jaja

Składniki - nadzienie:

  • 1 mała cebula
  • 600 g cukinii
  • 100 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki startego sera Pecorino Romano DOP
  • 1 łyżka drobnej bułki tartej
  • po 6: filecików anchois + kaparów
  • 40 g migdałów brazylijskich Bakalland
  • sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Składniki na sos pomidorowo-bazyliowy:

  • 800 g pomidorów Datterini Mutti (w sezonie świeżych)
  • 30 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 listki bazylii
  • sól drobnoziarnista

Do serwowania:

  • 2 garście startego sera Pecorino Romano DOP
  • gałązka świeżej bazylii

Sposób przygotowania cappellacci:

Wsypujemy mąkę na drewnianą powierzchnię roboczą, roimy dziurę w środku i dodajemy do niej dwa całe jajka. Za pomocą widelca wyrabiamy mieszaninę zaczynając od krawędzi „krateru” i dobrze mieszamy. Formujemy kulkę i zostawiamy ok. 20 minut w temperaturze pokojowej przykrytej ściereczką.

Zagniatamy ciasto i wałkiem rozciągamy teraz do cienkiej grubości niezbędnej do przygotowania cappellacci lub przepuszczamy ciasto w maszynie do makaronu.

Za pomocą kubka lub szklanki wycinamy równe dysk. Łyżeczką lub rękawem cukierniczym nakładamy na dyski nadzienie. Składamy dysk tak, aby dokładnie zamknąć cappellaci, sklejamy je palcami, pilnując, żeby usuwać wszelkie powietrze. Wrzucamy cappellaci do osolonej, gotującej się wody na 4-5 minut i odcedzamy.

Sposób przygotowania nadzienie:

Siekamy cebulę, rumienimy ją na oliwie i dodajemy pokrojoną w kawałki cukinię; trzymamy wszystko na patelni przez parę minut. Schładzamy i blendujemy. Gotujemy ziemniaki i gnieciemy je. Cukinię z cebulą mieszamy razem z ziemniakami, żółtkiem, 2 łyżkami Pecorino Romano, 1 łyżką drobnej bułki tartej, 6 filecikami anchois, kaparami, startymi migdałami, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Sposób przygotowania – sos:

Podsmażamy przekrojony na pół, obrany ząbek czosnku na odrobinie oliwy. Po 2 minutach podsmażania na żywym ogniu dodajemy pomidory Datterini Mutti (lub w seoznie świeże obrane pomidory) i doprawiamy całość solą. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez przynajmniej godzinę – sos powinien delikatnie „bulgotać”. Od czasu do czasu mieszamy.

Po upływie niezbędnego czasu wyjmujemy czosnek, a pomidory miksujemy tak, aby uzyskać gładki, jednolity krem. Tak zrobiony krem przekładamy znów na patelnię i smażymy przez kilka minut na małym ogniu, dodając kilka listków bazylii. Zdejmujemy sos z ognia.

Kompozycja dania:

Ugotowane cappellaci osuszamy i zanurzamy w sosie pomidorowym, posypujemy Pecorino Romano i świeżymi liśćmi bazylii.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra