CAPPELLACCI Z KREMEM DYNIOWYM
PRZYGOTOWANIE
Krem
Oczyszczamy dynię z nasion, kroimy ją, dodajemy sól i pieprz, czosnek, 2 gałązki tymianku i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni, aż będzie bardzo miękka. Następnie blendujemy z czosnkiem, oliwą z oliwek – w razie potrzeby – dodajemy trochę wody.
Wypełnienie
Gotujemy ziemniaki, ugniatamy je w misce, dodajemy ricottę, sól, gałkę muszkatołową, pieprz, jajko i ser, bardzo dobrze wymieszamy wszystkie składniki, dodając jeszcze do smaku sól i pieprz.
Cappellacci
Wsypujemy mąkę na drewnianą powierzchnię roboczą, robimy dziurę w środku i wrzucamy w nią całe jajka. Widelcem zaczynamy wyrabiać ciasto zaczynając od krawędzi „krateru” i dobrze mieszamy.
Formujemy kulkę i pozostawiamy ją na około 20 minut w temperaturze pokojowej, przykrytą ściereczką. Wałkujemy następnie ciasto wałkiem dość cienko lub przepuszczamy ciasto przez maszynkę. Umieszczamy nadzienie na pasku ciasta w równych odstępach za pomocą łyżeczki do herbaty lub przy użyciu rękawa cukierniczego, a następnie przykrywamy pasem ciasta, dobrze przykładając palcami między jednym nadzieniem a drugim, aby usunąć powietrze, które się utworzy. Za pomocą okrągłego wykrojnika, tniemy ciasto napełnione nadzieniem, oddzielając kolejne cappellacci.
Kompozycja dania
Wrzucamy cappellacci do wrzącej osolonej wody i gotujemy 4/5 minut, a następnie odcedzamy. Zestawiamy z przygotowanym wcześniej kremem dyniowym, świeżym tymiankiem i posypujemy serem.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.