• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
CAPPELLACCI Z KREMEM DYNIOWYM

CAPPELLACCI Z KREMEM DYNIOWYM

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki (4 osoby):

  • 400 g mąki
  • 4 jaja

Wypełnienie:

  • 400 g sera ricotta owczego
  • 4 ugotowane ziemniaki, ugniecione
  • 1 jajko
  • 4 łyżki sera Parmigiano Reggiano
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Krem:

  • 400 g oczyszczonej dyni
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek tymianku
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • ser Parmigiano Reggiano

CAPPELLACCI Z KREMEM DYNIOWYM

PRZYGOTOWANIE

Krem

Oczyszczamy dynię z nasion, kroimy ją, dodajemy sól i pieprz, czosnek, 2 gałązki tymianku i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni, aż będzie bardzo miękka. Następnie blendujemy z czosnkiem, oliwą z oliwek – w razie potrzeby – dodajemy trochę wody.

Wypełnienie

Gotujemy ziemniaki, ugniatamy je w misce, dodajemy ricottę, sól, gałkę muszkatołową, pieprz, jajko i ser, bardzo dobrze wymieszamy wszystkie składniki, dodając jeszcze do smaku sól i pieprz.

Cappellacci

Wsypujemy mąkę na drewnianą powierzchnię roboczą, robimy dziurę w środku i wrzucamy w nią całe jajka. Widelcem zaczynamy wyrabiać ciasto zaczynając od krawędzi „krateru” i dobrze mieszamy. 

Formujemy kulkę i pozostawiamy ją na około 20 minut w temperaturze pokojowej, przykrytą ściereczką. Wałkujemy następnie ciasto wałkiem dość cienko lub przepuszczamy ciasto przez maszynkę. Umieszczamy nadzienie na pasku ciasta w równych odstępach za pomocą łyżeczki do herbaty lub przy użyciu rękawa cukierniczego, a następnie przykrywamy pasem ciasta, dobrze przykładając palcami między jednym nadzieniem a drugim, aby usunąć powietrze, które się utworzy. Za pomocą okrągłego wykrojnika, tniemy ciasto napełnione nadzieniem, oddzielając kolejne cappellacci.

Kompozycja dania

Wrzucamy cappellacci do wrzącej osolonej wody i gotujemy 4/5 minut, a następnie odcedzamy. Zestawiamy z przygotowanym wcześniej kremem dyniowym, świeżym tymiankiem i posypujemy serem. 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra