Sposób przygotowania:
Usuwamy łodygi z 1 sztuki selera. Odcinamy podstawę i usuwamy boczne włókna. Myjemy łodygi i kroimy w cienkie plasterki. Miażdżymy 1 ząbek czosnku, obieramy go i umieszczamy w mikserze. Dodajemy 3/4 plasterków selera, 50 g sera Taleggio*, 1 łyżkę soku z cytryny, 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine, kilka kropli sosu Worcester, sól, pieprz, mleko i piwo. Blendujemy, aby uzyskać jednorodny sos.
Umieszczamy filet w zamrażarce na 30 minut zawinięty w folię, a następnie kroimy na plastry i rozkładamy na 2 arkusze folii przed umieszczeniem ich na płycie. Polewamy sosem, uzupełniamy pozostałym selerem i 100g kawałków sera Taleggio. Posypujemy odrobiną pieprzu i podajemy.
*zamiast Taleggio można użyć ser Gorgonzola lub Parmiggiano Reggiano