• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
carpaccio Włoska Akademia Kulinarna

CARPACCIO WOŁOWE Z SOSEM PIWNYM

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 600 g ligawy wołowej
  • pół szklanki piwa Pszeniczny Weizen Inne Beczki
  • 200 g sera Taleggio
  • 1 cytryna
  • 1 korzeń selera
  • 1 ząbek czosnku
  • sos Worcester
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz
  • niecałe 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Usuwamy łodygi z 1 sztuki selera. Odcinamy podstawę i usuwamy boczne włókna. Myjemy łodygi i kroimy w cienkie plasterki. Miażdżymy 1 ząbek czosnku, obieramy go i umieszczamy w mikserze. Dodajemy 3/4 plasterków selera, 50 g sera Taleggio*, 1 łyżkę soku z cytryny, 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine, kilka kropli sosu Worcester, sól, pieprz, mleko i piwo. Blendujemy, aby uzyskać jednorodny sos.

Umieszczamy filet w zamrażarce na 30 minut zawinięty w folię, a następnie kroimy na plastry i rozkładamy na 2 arkusze folii przed umieszczeniem ich na płycie. Polewamy sosem, uzupełniamy pozostałym selerem i 100g  kawałków sera Taleggio. Posypujemy odrobiną pieprzu i podajemy.

*zamiast Taleggio można użyć ser Gorgonzola lub Parmiggiano Reggiano

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra