Wkładamy wszystkie składniki do miski. Najpierw mieszamy je widelcem, potem rękoma, ale tylko przez chwilę, aby ciasto nie stało się zbyt lepkie. Otrzymane ciasto powinno być jednolite i miękkie. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z niego wałeczki. Każdy wałeczek kroimy na kawałki o takiej samej wielkości. Otrzymanym kawałkom nadajemy kształt kuleczek i smażymy je w dużej ilości rozgrzanego oleju. Kiedy pączki się zarumienią, odcedzamy je i posypujemy cukrem pudrem.
CASTAGNOLE – PĄCZKI Z RICOTTĄ
czas wykonania: 40 min
poziom trudniości: łatwy
Ciasto
- 300 g mąki
- 300 g ricotty
- 100 g skrobi
- 3 jajka
- 80 g cukru
- 40 ml brandy
- 50 g masła
- 1 łyżeczka drożdży
- szczypta soli
- 1 starta skórka z pomarańczy