Sposób przygotowania
Wrzucamy ryż do garnka z osoloną wodą i gotujemy około 50 minut. W międzyczasie siekamy Gorgonzolę w małą kostkę i wrzucamy do śmietanki i zostawiamy na 1 godzinę. Przygotujemy następnie sok z selera w sokowirówce, używając łodyg selera. Jedną łodygę zachowujemy z boku – ewentualnie kilka listków. Kiedy ryż jest już ugotowany dodajemy skrobię i blendujemy na gładki krem, smarujemy nim silikowaną mate do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego na 100 st. C piekarnika na godzinę. Następnie studzimy i dzielimy potem na 4 kawałki.
Gorgonzolę blendujemy ze śmietanką i sokiem selerowym, umieszczamy w syfonie z dwoma nabojami CO2 i chowamy do lodówki na 3 godziny.
Smażymy ryż w gorącym oleju ryżowym (170st. C), odkładamy na papier aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Serwujemy z kremem z Gorgonzoli, udekorowane posiekaną łodyga selera i listkami.